Tedarik planlamasında altı sigma uygulaması
Application of six sigma on supply planning
  1. Tez No: 222616
  2. Yazar: HAKAN REİS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAHİT SERASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Altı Sigma, Verimlilik Arttırıcı Yöntemler, Supply Chain, Six Sigma, Management Methods of Productivity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalısması, son zamanlarda yeni bir moda süreç olarak is dünyasında ortaya çıkan Altı Sigma Yönetiminin uygulanmasında izlenecek adımları gerçek bir uygulamayı takip ederek ortaya koymaya çalısmaktadır. Uygulama öncesinde ise Altı Sigma'yı kavramsal ve teorik olarak ortaya koymaya çalısarak bu konuda kendini gelistirmek isteyen arastırmacılara genel anlamda yöntemin detaylarını vermeye çalısmaktadır. Çalısmanın ilk bölümünde Altı Sigmanın kavram ve yaklasım olarak özelliklerini ifade eden ve diger yönetim metodlarından farkını ortaya koyan özellikleri öne çıkarılmıstır. Bu sekilde Altı Sigma'nın getirdigi degisim ve konulara kavramsal olmanın ötesinde verilere dayalı olmasının getirecegi avantajlar ortaya konmustur. kinci bölümde ise Altı Sigmanın bir kalite fonksiyonu olarak ortaya çıkmasına karsın kısa zaman içinde hızla bir yönetim felsefesi haline gelmesi ve bu tarihi sürecin arkasındaki yatagın nesnellik ve basarı anlatılmıstır. Özellikle nesnelligi saglayan ve Altı Sigmanın dayandıgı istatiksel güç sunulmaya çalısılmıstır. Üçüncü bölümde Altı Sigma Yönetiminin çözüm olarak ortaya koydugu çesitli metodolojiler anlatılarak özellikle öne çıkan ve yaygın olarak kullanılan Tanımla, Ölç, Analiz, yilestir ve Kontrol döngüsü ve adımları hakkında genel bir sunum yapılmıstır. Özellikle uygulamada bu konu daha detaylı incelendiginden burada daha çok teorik bazda bilgi verilmistir Çalısmanın dördüncü bölümünde Altı Sigma Yönetiminin istenilen sonuçları saglayabilmesi için gereken organizasyon yapısı ile ilgili bilgi verilmis ve Üst Yönetim destegi vurgulanmıstır. Son ve Uygulama olan bölümde ise adım adım gerçekte uygulanan bir sürecin uygulanısı üzerinde detaylı arastırma yapılmıs ve sonuçları paylasılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, A business case is introduced based on the methodology of Six Sigma in order to evaluate a real problem solving method which is a new and fashionable emerging management decision tool. Moreover the literature search and the theory of Six Sigma are explained to realize and understand the background and the concept at the beginning of the study. In the first chapter, Six sigma approach and advantages against other Management tools are explained. These lead us to recognize that, six sigma is not only a conceptual method but also it is a method depends on data and solution process. At the second charter of the study, the history and realization process of Six Sigma is explained. Comparison with Total Quality Management and its advantages, especially the way of Statistical approach which Six Sigma depends, searched on this chapter. Statistical background is explained to understand why Six Sigma is more reliable and objective tool. At the third chapter, methodologies developed via Six Sigma searchers is given and the most common application method (Design, Measure, Analyse, Improve and Control) DMAIC loop is explained in the way of concept and theorical background. In the chapter 4, the organization chart and structure, required for a successful Six Sigma Management and in order to achieve the targets at the end, is introduced. The importence of support of the board is highlighted. In the last chapter, the business case done in automotive industry is introduced. Six Sigma Methodology (DMAIC) and Statistisc processes, used during the application, is explained in a detailed way.