Türk inşaat sektöründe liderlik davranışları üzerine bir araştırma
A study about the leadership behaviours in Turkish construction industry
- Tez No: 222618
- Danışmanlar: PROF.DR. HEYECAN GİRİTLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Yöneticilik, Liderlik Yaklaşımları, Kültür, Türk İnşaat Sektörü, Leadership, Managership, Leadership Approaches, Culture, Turkish Construction Industry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Liderlik kavramı, uzun yıllar boyunca araştırılmış ve tartışılmıştır. Ancak özellikle son yıllarda büyük önem kazanmıştır. Liderlik, bir grubu belirli bir amacı gerçekleştirmek için harekete geçirme ve onları yönlendirme yeteneğidir. Bu nedenle, günümüzde işletme ve organizasyonların başarıya ulaşmaları için olmazsa olmaz bir kavramdır. Bu çalışmanın amacı; Türk inşaat sektöründeki liderlik davranışları ve bu davranışları etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Bu çalışmada; öncelikle, liderlik kavramı ve liderliğin kuramsal gelişimi incelenmiş, yöneticilik ve liderlik kavramları arasındaki farklılıklardan bahsedilmiş ve liderlik davranışlarını etkileyen faktörlerle ilgili daha önce yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca inşaat sektörünü diğer sektörlerden ayıran özellikler anlatılmış ve inşaat sektöründeki liderlik davranışları üzerine yapılan çalışmalar incelenmiştir. Araştırma bölümünde ise; Türk inşaat sektöründeki yüklenici firmalarda çalışan orta düzey yöneticilere ve yönetici olmayan personele, inşaat sektöründe tercih edilen ve algılanan liderlik davranışlarını ve bu davranışları etkileyen faktörleri anlamaya yönelik bir anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; katılımcıların en fazla tercih ettikleri ve büyük oranda algıladıkları liderlik davranışları ve yaş, cinsiyet, eğitim durumu, meslek, görev pozisyonu, sektördeki deneyim ve çalışma süresi gibi faktörlerin bu davranışları etkileyip etkilemediği incelenmiştir. Ayrıca tez sonunda, elde edilen bulgular, inşaat sektörünün demografik özellikleri açısından ve Hofstede'nin kültürel boyutları açısından değerlendirilmiştir. Bu tez çalışması, Türk inşaat sektörünün özellikleri hakkında bilgi verecek ve sonraki çalışmalara yardımcı olabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Leadership concept has been acquired importance on a large scale in recent years particularly. Leadership is to set a group into action in order to realize a specific objective and orientation capacity of them. Today, in order business enterprises and organizations could cope with competing and accomplish in, leadership is a must as a concept. The objective of this study is to examine the leadership behaviours in Turkish Construction Industry and influencihn factors of these behaviours. In this study; firstly, leadership concept and conceptual development of leadership has been examined, differences between managership and leadership concepts are discussed, and information relevant to former studies regarding influencing factors of leadership behaviours. Besides, characteristics differing construction sector from other sectors are explained and done studies on leadership behaviours in construction sector are examined. As in research part; a questionnaire has been applied to mid level managers and non-manager staff of constructor companies in Turkish Construction Industry which is directed to understand preferred and perceived leadership behaviours and the factors effecting these behaviours. In the conclusion of research; whether leadership behaviours which the participants mostly preferred and perceived in a large scale and the factors like age, sex, education, profession, occupational position, sector experience and work period could influenced these behaviours have been examined. Besides by the conclusion of the thesis, obtained findings have been evaluated in demographic characteristics view of construction sector and Hofstede?s cultural dimensions. This thesis study has got the quality to give information relevant with Turkish Construction Industry characteristics.