Mekan tasarımında doğal ışığın etkileri
Daylight effects in architectural design
- Tez No: 222620
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLÇİN PULAT GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Dogal ısık, Mekan, Tasarım, Algı, Daylight, Space, Architectural design, Perception
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Mekan türü ne olursa olsun içinde gerçeklestirilecek eylem için ısık önemli bir faktördür. Isık mekanın görülebilmesi, algılanabilmesi ve kullanılabilmesi için gerekli olan en önemli ögedir. Mimari mekan tasarlanırken dogal ısıgın bir yapı elemanı olarak degerlendirilmesi tasarımda farklı ve özgün sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bu çalısmada, dogal ısık, mekan, tasarım ve algı kavramları, tezin kapsamını olusturmakta, mimari mekanda dogal ısıgın fiziksel ve simgesel açıdan tasarıma etkileri ortaya konulmaktadır. Çalısmanın özgün bölümünde mekan ve dogal ısık iliskisini tasarımlarında kullanan mimarlar arasından seçilen yedi mimarın yapıları incelenmekte aralarından amaca uygun olanlar seçilerek kısaca anlatılmaktadır. Daha sonra mimarlar ve yapıları karsılastırılarak dogal ısıgı yapılarında kullanım amaçları, kullanım biçimleri ve hangi anlamlarda kullandıkları incelenmektedir. Sonuçta seçilen mimarların yapılarında dogal ısıgı bazen fiziksel, bazen simgesel anlamlar vererek tasarım ilkesi olarak kullandıkları ve dogal ısıgı tasarlanan mekana zenginlik katacak bir öge olarak gördükleri ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In every space daylight is an important factor for the actions. Light is the most important element for seeing, perceiving and using the space. While the architectural space is designing, if daylight designs as an elemant of the structure, daylight creates different and original effects. In this thesis, daylight is researched for its effects on human psychology and the way of using daylignt to symbolise religious and mistical meanings. In the original section seven architects are selcted that use space and daylight relation in their designs, and their works is researhed. Architects and buildings are compared, purposes and ways of using daylight is searched. Symbolic and physical usage of daylight in their projects are compared. In the conclusion the selected architects uses daylight physically or symbolically as an element of design, and strengthen the meaning of space