Betonarme çerçeveli dolgu duvarların deprem etkisi altındaki dinamik davranışının incelenmesi
The research in the dynamic behaviour of the reinforced concrete framed infilled walls effected by the earthquake
- Tez No: 222626
- Danışmanlar: PROF.DR. ZEKİ HASGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dolgu Duvar, Deprem Etkisi, Dinamik Davranıs, Infilled Wall, Earthquake Effect, Dynamic Behaviour
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalısmada, 17 Agustos 1999 Kocaeli depreminde orta derecede hasar görmüs ve sonrasında güçlendirilmis, altı katlı betonarme bir yapının dogrusal olmayan dinamik analizle farklı dolgu duvar sistemleri için yapıya olan etkileri arastırılmıstır. Drain-2DX programı kullanılarak yürütülen analiz, Kocaeli depremi ile 12 Kasım 1999 Düzce depremi sırasında kaydedilen 5 adet güçlü hareket kaydından olusan Sakarya DB, Yarımca KG, Yarımca DB, Yarımca DB(arttırılmıs) ve Bolu DB deprem grubu ele alınarak gerçeklestirilmistir. Kat yerdegistirmeleri ve göreli yerdegistirmeler ile en üst kat yerdegistirmeleri, taban kesme kuvveti ve devrilme momentinin zamanla degisimleri her durum için belirlenmis ve karsılastırılmıstır. Ayrıca plastik mafsalların olusumu ve yerleri hesaplanmıs ve gösterilmistir. Sonuç olarak bu çalısmada dolgu duvarların deprem sırasındaki dinamik davranısları ve yapıya olan etkileri dogrusal olmayan analiz programı Drain-2DX programı kullanılarak arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study Non-linear dynamic analyses of the different types of infill walls are carried out to illustrate the structural performance of a six story RC building, which has experienced moderate damage during the August 17, 1999 Kocaeli Earthquake and strengthened afterwards. Analyses, which are realized by the use of Drain-2DX computer program, are performed considering an earthquake ensemble composed of 5 strong motions which are Sakarya EW, Yarımca NS, Yarımca EW, Yarımca EW(increased) and Bolu EW, that are recorded during the above-mentioned Kocaeli and November 12, 1999 Düzce Earthquakes. Envelopes for generalized and relative displacements and time variations of top-story displacements, base-shear and overturning moment are determined and successfully compared for each case. Occurrence of plastic hinges and their locations are calculated and plotted on a structural scheme. As a conclusion, in this study, an attempt has been made to define modeling of infill walls and to indicate the influence of infill walls during the earthquake by using dynamic non-linear analysis program Drain-2DX.