Tubular light guidance systems as advanced daylighting strategy
Gelişmiş günışığı sistemi olarak ışık kılavuz tüpleri
- Tez No: 222627
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPİN KÖKNEL YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Enerji, Architecture, Energy
- Anahtar Kelimeler: Isık tüpü, Isık Borusu, Günes Tüpü, Günısıgı Sistemleri, Günısıgı Simülasyonu, Isık Kılavuzu, Light Pipe, Sunpipe, Suntube, Daylighting Systems, Daylighting Simulation, Light Guide
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalısmada, gelismis günısıgı sistemi olarak kullanılan ısık tüplerinin ofis binalarına entegrasyonu incelenmis ve bu sistemi degerlendirmede kullanılan yöntemler irdelenmistir. Bu yöntemlerden biri de bilgisayar destekli simülasyon programlardır. Arastırmada, ?Skyvision? simülasyon programı kullanılarak, örnek bir ısık tüpü modelinin simülasyonu yapılmıstır. Performans degerlendirmesini yapabilmek için, ısık tüpü sistemi, aynı fonksiyonu gören temel bir sistemle karsılastırılmıstır. Bunun için, kare planlı, penceresiz bir ofis odasına 3 farklı tipte çatı ısıklıgı tanımlanmıstır. Programa esas model olarak uçtan ısıyan ısık tüpü; referans modelleri olarak da aynı taban alanına sahip, farklı düzenekte 2 düz çatı ısıklıgı tanımlanmıs ve simülasyonlar gerçeklestirilerek, 3 sistemin optik performansları, odada elde edilen günısıgı performansları ve sistemlerin getirdigi yıllık enerji kazanç yüzdeleri karsılastırılmıstır. Sonuç olarak ısık tüpünün yıllık enerji kazancına katkısının diger opsiyonlara göre daha yüksek oldugu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to examine how light pipe systems, which are used as advanced daylighting systems today, are integrated into office buildings and what methods are employed for the evaluation of these systems. Computer-generated simulation programs constitute one method of such evaluations. This research made use of Skyvision, a computer-generated simulation program, in order to simulate a sample end-lighting light pipe model. The model was compared to a basic system with the same function for an evaluation of performance. For this performance evaluation, three different types of skylight were used in a square and deep-plan (windowless) office room. As the base model in the program, an end-lighting light pipe; as reference models, two flat skylights with same opening surface area but in different design alternatives were defined. Through simulations, firstly optic performances of the three systems, secondly daylight performance obtained within the office room, and thirdly the annual energy saving percentages of each system were compared. In the final analysis, the light pipe system proved to have the highest annual energy saving level when compared to other options.