Bazı balık türlerinin karaciğer glutatyon redüktaz ve glukoz 6-fosfat dehidrogenaz aktiviteleri ile ağır metal miktarları arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 22263
- Danışmanlar: PROF. DR. E. EDİP KEHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Glutatyon redüktaz aktivitesi, Glukoz 6-fosfat dehidrogenaz aktivitesi, ağır metal, balık karaciğeri. \
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
37 ÖZET Bu çalışmada Trabzon çevresinde tüketilen kefal (mugil cephalus), mezgit (gadus merlangus) r tirsi (alosa fallax nilotica) ve palamut (sarda sarda) karaciğerlerinde glutat- yon redüktaz ve glukoz 6-fosfatdehidrogenaz enzim aktiviteleri ile Pb, Cd, Cu ve Zn miktarları ölçüldü. Bu enzimlerin aktiviteleri ile söz konusu ağır metal miktarları arasında korelasyon olup olmadığını belirlemek için istatistiki analiz uygulandı. İki enzim aktivitesi arasında bütün balıklarda genellikle anlamlı sayılabilecek pozitif bir ilişki bulunmasına rağmen, enzim aktiviteleri ile metal miktarları arasında hem an lamlılık hem de korrelasyonun şekli bakımından birbirinden farklı sonuçlar elde edildi. Bundan dolayı bu metal iyonlarının herhangi birisi ile söz konusu enzimler arasındaki ilişki hakkında genelleme yapabilecek bir sonuç bulunamadı.
Özet (Çeviri)
38 8. SUMMARY In this study, glutathione reductase (GSSGR) and glucose 6-phosphate dehydrogenase (G6PD) activities and Pb, Cd, Cu and Zn concentratrons have been determined in grey multed (mugil cephalus), whiting (gadus merlangus), Shad (alosa fallox nilotica) and valoni (sarda sarda) which are consumed in abundance by the people of Trabzon. In order to find whether there is a correlation between the enzyme activities and whether there heavy metal concentrations, statistical analysis has been made. A positive correlation between two enzyme activities has been found in all fishes livers, whereas different results for the relationships between enzyme activities and heavy metals concentrations from the point of significance and direction. For this reason no generalization about the correlations between any of this heavy metal concentrations and the two enzyme activities could have been made. Key words : Glutathione reductase activity, Glucose 6-phosphate activity, heavy metal, fish liver.