Enterkonnekte şebekede bulanık mantık algoritma ile çok alanlı otomatik üretim kontrolu
Multi-area automatic generation control by fuzzy logic controllers in interconnected network
  1. Tez No: 222634
  2. Yazar: HAKAN SARAÇOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN DEMİRÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomatik üretim kontrolu, Bulanık kontrol, Alan kontrol hatası, Genetik algoritma, Automatic Generation Control, Fuzzy Control, Area Control Error, Genetic Algorithm
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısmada, baglantı hatlarıyla birbirlerine baglı üç alanlı bir elektrik enerji sisteminde üretilen ve talep edilen güçler arasındaki uyumsuzluk neticesinde öngörülemeyen yük degisimleri sonucu frekansta ve baglantı hatlarındaki bozulmalar olusturulacaktır, bu enterkonnekte sebekede çok sık rastlanan bir olaydır. Otomatik üretim kontrolunun amacı bu öngörülemeyen yük degisimleri olustugunda anılan degiskenlerdeki degisimleri çok kısa bir sürede söndürmektir. Klasik kontrol teknikleri kullanılarak üretilen kontrolörler tasarımlandıkları bölgelerin dısında bazen yetersiz olabildiklerinden dolayı, degisken yapılı akıllı kontrol düzeneklerinden biri olan fuzzy (bulanık) kontrolörlerin sistem dinamikleri ile birlikte çok hızlı degisebilme yeteneklerinden dolayı otomatik üretim kontrolunda kullanılmaktadır. Yüksek dereceden nonlineer olan elektrik enerji sistemlerinde frekans kontrolunu saglamak için alanlar arasındaki alan kontrol hatasından yaralanılmakta olup, bunun alısılagelmis kontrol yöntemleri ile basarılmıs pek çok uygulaması vardır. Fuzzy logic (bulanık mantık) kontrolörler kullanılarak iki alanlı güç sisteminde otomatik üretim kontrolunun gerçeklestirilmesi ile ilgili de pek çok çalısma vardır. Bu yüksek lisans projesinde; iki ve üç alanlı ve alanların her birinde devir sayısı regülatörlerindeki ve kazandaki nonlineerliklerin hesaba alındıgı, alanların hem hidrolik hem de buhar türbinleri gibi farklı özellikler içerdigi durumda bulanık PI kontrolör, kazanç parametreleri genetik algoritma yardımı ile ayarlanan bulanık PI kontrolör ile alısılagelmis kontrolörler (PI kontrolör) aynı probleme uygulanacak ve bu üç kontrolörlerin etkinligi tartısılacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, as a consequence of unpredictable load variations, which is caused in the mismatch of generated and demanded powers in three area electrical energy system tied with tie-lines, deviations in frequency and tie-lines be formed, this event is frequently seen in interconnected network. The aim of automatic generation control is to extinguish the variations of variables that exist in unpredictable load variations. Controllers based on classical control theory could sometimes be inadequate on the beyond of scope of the areas due to this inadequateness; the fuzzy controller which is one of the variable intelligent structures can be used in automatic generation control because of their skill of changing rapidly together with system dynamics. In high level nonlinear electrical energy systems, area control error is lots of implementation achieved by control methods. There are lots of studies to make real automatic generation control in two area power system by using fuzzy logic controller. In this master thesis, two and three areas and in the each areas nonlinearities in boiler and regulators, measure period number, are considered. Fuzzy PI controller, Fuzzy PI controller which its gain parameters were tuned by genetic algorithm and PI controller is implemented in some problem in the condition which areas including different properties as steam and hydro turbine and also efficiency of thid three controllers are discussed.