Düşük plastisiteli zeminlerin davranışları üzerinde çöp suyunun etkisi
The effect of landfill leachate on the behaviours of low plasticity soils
  1. Tez No: 222633
  2. Yazar: ASLI TAŞKÖY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYFER ERKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sızıntı Suyu, Atterberg Limitleri, Kohezyon, çselSürtünme Açısı, Geçirgenlik, Wastewater, Atterberg Limits, Cohesion, Internal Friction Angle, Permeability
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalısmada kil siltelerin farklı oranlarda sızıntı suyuna maruz kalması vesızıntı suyu ile kil tabakanın etkilesim süresinin zeminin Atterberg limitleri,kayma mukavemeti parametreleri ve permeabilite üzerine etkileri deneyselolarak arastırılmıstır. Bu amaçla düsük plastisiteli siltli ve killi zeminlere 5, 20,50 ve % 100 oranlarında çöp suyu katılarak Standart Proktor ile numunelerhazırlanmıstır. Hazırlanan numunelerin bir kısmı hemen deneye alınırkendigerleri 1, 7, 30 ve 90 gün küre bırakılmıstır. Atterberg limitleri çöp suyuoranındaki artısla artmıstır. Atterberg limitleri kür süresindeki artısla artmıstırve 30 günlük kür süresi sonunda maksimum degere ulasmıstır. Bu kürsüresinden sonra ise Atterberg limitleri kür süresindeki artısla azalmıstır.Zeminin kohezyonu (c) ve içsel sürtünme açısı (f) üzerinde çöp suyununetkisnin belirlenmesinde kesme kutusu deney sonuçları kullanılmıstır. % 20 çöpsuyu oranına kadar çöp suyu oranındaki artısla c artmıs, f azalmıstır. Kürsüresindeki artısla f azalmıs, c artmıstır. Permeabilite üzerinde çöp suyununetkisinin belirlenmesi için ödometre deney sonuçlarından yararlanılmıstır.Permeabilite çöp suyu oranındaki artısla artmıs, kür süresindeki artıslaazalmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, the meeting of clay mattresses with wastewater in different rationsand the effects of the interaction time of the wastewater with the clay layer onAtterberg limits, the shear strength parameters and permeability, wereinvestigated. For this purpose; wastewater, which is 5-20-50 and 100 % ofoptimum moisture content was added to low plasticity silt and clay soils andsamples were prepared with Standard Proctor. Some of the prepared sampleswere immediately tested without releasing into cure. The other samples werereleased into cure for 1, 7, 30 and 90 days. Atterberg limits of soil increased withthe increase of wastewater rate. Atterberg limits increased with the increase ofcure time and reached maximum value at the end of 30 day-cure. After this curetime, Atterberg limits begin to decrease with the increase of cure time. Theeffect of wastewater on the cohesion (c) and angle of internal friction (f) ofsoil were determined with the usage of direct shear test results. Until the 20 %wastewater rate, c increased, f decreased with the wastewater rate. f decreased,c increased with the increase of cure time. The effect of wastewater on thepermeability of soil was determined with the usage of odometer test results.Permeability increased with the increase of wastewater and decreased with theincrease of cure time.