GPS sıklaştırma ağlarının değerlendirme stratejileri
Strategies for processing GPS densification networks
- Tez No: 222648
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RAHMİ NURHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, Epok, Hız Vektörü, Jeodinamik Yapı, GPS, Epoch, Velocity Vector, Geodynamic Structure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yeryüzünün kendi ekseni ve Günes etrafında yaptıgı hareketindeki düzensizlikler ECI (Earth Centered Inertial) sisteminin gerçekte tam anlamıyla inersiyal olmamasına neden olmaktadır. Bu sorunun çözümü için koordinat sistemi eksenlerinin yönlendirilmesi belirli bir ana (epoka) göre olmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin büyük oranda bir deprem kusagında yer alması, sürekli olarak plaka hareketlerine maruz kalmasına neden olmaktadır. Bu durumda yeryüzündeki herhangi bir noktanın koordinatının herhangi bir ?t? anında dogru ifade edilebilmesi için noktaya ait hız bilesenlerinin de bilinen koordinat degerlerine eklenmesi gerekir. Nokta koordinatları zamana baglı olarak degisime ugradıgı için GPS verilerinin degerlendirilmesi islemi için mümkün olabilecek en dogru yaklasımı belirlemek gerekmektedir. İstanbul GPS Nirengi Agının (IGNA) yenilenmesi ve sıklastırılması projesi kapsamında uzun süreli GPS ölçü kampanyaları ( 21 Mart 2005 ile 8 Eylül 2005 ), agırlıklı ortalama ölçü epogunda (26 Mart 2005-2005.0) dengelenmistir. Bu çalısmada ise izlenen bu stratejinin aksine, C1 ana ag noktalarına ait GPS baz ölçüleri hız vektörleri yardımıyla ölçüldügü gün esas alınarak referans epoguna (2005.0) kaydırılmak suretiyle Leica GeoOffice v.1.0 yazılımı kullanılarak degerlendirilmistir. Uygulanan bu strateji ile daha gerçekçi koordinat degerlerine ulasmak mümkün olmus ve elde edilen bu degerler ile GNA 2005 projesi kapsamında varılan sonuçlar karsılastırılarak koordinat degerleri arasındaki farklar saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
While the earth rotates around itself; because it doesn?t have an orderly geometry, and have been in the gravitional field of the other celestial bodies, it doesn?t rotate orderly. The irregularity of the movement of the earth causes ECI (Earth Centered Inertial) system not inertial. The axeses of coordinate systems are oriented according to an instant time (epoch) to solve this problem. What is more, Turkey states at an earthquake zone, which causes plate movements continuously, and approximately 2-2,5 cm in a year. If coordinate of any station point on the Earth liked to be defined accurately in an instant time, the velocities of the points must be added to the coordinate values. Because the point coordinates change according to the time, most probable approach should be determined to process and adjust the GPS measurements. In the enclosure of the project of the renovation and condense of Istanbul GPS Network (IGNA); long period GPS measurements (21 March 2005 and 8 September 2005) are adjusted depending on mean weighted observation epoch. However in this study, GPS baseline vectors of the C1 points are carried to the reference epoch (2005.0) taking care of the observation date using velocity vectors. The adjustment of the data has been done by Leica GeoOffice v.1.0 software. It has been reached more realistic coordinate values using this strategy. Moreover, these coordinate values are compared with IGNA 2005 project coordinate outputs, and differences are estimated.