Endüstriyel veri iletişim sistemlerinde bir profinet uygulaması
A profinet application for industrial communication systems
- Tez No: 222650
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SALMAN KURTULAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Profinet, Endüstriyel veri iletişimi, Gerçek-zamanlı Ethernet, Profinet, industrial communication, real-time ethernet
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu tezde öncelikle haberleşme sistemleri hakkında genel bir bakış açısı verilmiştir. Daha sonra özel bir konu olan Ethernet ele alınmıştır. Ve sonuçta yeni bir Profibus Kullanıcı Organizasyonu otomasyon standardı olan ve komple bir otomasyon çözümü sunan endüstriyel Ethernet tabanlı Profinet ele alınmıştır. Profinet, endüstriyel Ethernet ile bir saha yolu olan ve endüstriyel haberleşme uygulamalarında çok yaygın bir şekilde kullanılan Profibus'ı birleştirir. Bu özellik Ehernet'in saha seviyesindeki uygulamalarda da kullanılacağını anlamına gelmektedir, ki bu sahadaki arabirim çeşitliliğini azaltmak ve arabirimleri tek bir çeşit altında toplamak için çok önemlidir. Ethernet'i saha seviyesi uygulamalarında da kullanılabilir hale getirmek için Profinet, detayları tezde verilmiş olan bir optimize edilmiş gerçek zamanlı haberleşme kanalı: Gerçek-Zaman (RT) sunar . Bu tezde standart Ethernet ve Ethernet ile gerçek zamanlı veri iletişimi konuları birbirleri ile karşılaştırılmıştır ve birtakım sonuçlar sunulmuştur. Son bölümde Siemens Step 7 Programı ile oluşturulan ve Profinet ile bir açık TCP haberleşmesi örneği içeren uygulama örneği projesi verilmiştir. Sonuç olarak Profinet , açık bir dağıtılmış otomasyon kurulumuna, Ethernet ve saha yolu üzerinden gerçek zamanlı haberleşme kurulumuna ve açık bilgi teknolojilerinin kullanımına izin veren bir sistemdir. Profinet'in önümüzdeki yıllarda her tip otomasyon uygulamaları ve tüm haberleşme seviyeleri için tercih edilecek bir haberleşme sistemi olacağı şimdiden gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis firstly a general overwiev of communication systems is mentioned. Then a specific topic Ethernet is handeld. Finally the Profinet, which is the innovative automation standard of the Profibus User Organization for the implemantation of a complete automation solution based on Industrial Ethernet , is explained. Profinet brings together Industrial Ethernet and the expertise of Profibus which is a field bus and used very common in the industrial communicaion. That means Ethernet is going to be used also in the field level, which is very important for reducing interface variety on the field and making all the interface elements uniqe. In order to be able to use the Ethernet in the field level, Profinet provides an optimized communication channel for real-time communication: Real-Time (RT) ,which is also mentioned in details in the thesis. In the thesis the standard Ethernet and the Real Time Data Exchange via Ethernet topics are compared with eachother and some results are given. In the last section an application example project, including an open TCP communication over Profinet, and created by Siemens Step7 Editor, is given. In conclusion Profinet provides; an open distributed automation, a real time communication via field bus and ethernet , and the use of open standards. It seems, that in the coming years Profinet wil be preferred as a communication system in every communication levels for all kinds of automation systems