The effect of hydration on capillary porosity and concrete permeability
Hidratasyonun kapiler boşluk sistemine ve beton geçirimliliğine etkisi
  1. Tez No: 222655
  2. Yazar: HÜSEYİN OYTUN YAZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapiler porozite, Hidratasyon, Işık yoğunluğu, Geçirimlilik, Kapiler absorpsiyon, Capillary Porosity, Hydration, Light Intensity, Permeability, Capillary Absorption
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, uçucu küllü ve mikrosilikalı ve mineral katkısız olmak üzere çimento hamurları dökülmüş ve bu hamurların hidratasyon derecesi gelişimi incelenmiştir. Hidratasyon derecesine bağlı olarak, boşlukta jel oranları hesaplanmıştır. Buna ek olarak, uçucu küllü ve mikrosilikalı ve mineral katkısız beton numuneleri dökülmüştür. Bu numuneler sertleşme sürecinde ve sertleşme sonrasında teste tabi tutulmuşlardır. Değişen su/çimento oranlarında, kapiler boşluk hacmi ve hidratasyon arasındaki ilişkiyi kurabilmek için adyabatik ısı gelişimi ve ışık yoğunluğu deneyleri sertleşmekte olan betonlara uygulanmıştır. Su/çimento oranı arttıkça kapiler boşluk hacminin arttığı, mukavemetin düştüğü ve ışık yoğunluğunun hidratasyon boyunca azaldığı görülmüştür. Hızlı klor geçirimliliği deneyleriyle mineral katkıların geçirimliliği azaltıcı etkisi görülmüştür. Sertleşmiş numunelere kapiler su emme deneyi uygulanarak su emme oranlarının zamanla nasıl değiştiği gösterilmiştir. Ayrıca sertleşmiş numunelere hava boşluğu analizi yapılarak numunelerde su/çimento oranın artmasıyla toplam hava içeriğinin arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study cement pastes are cast with and without mineral additives, namely, fly ash and microsilica, and their hydration degree development is investigated. According to the hydration degree results, gel to space ratio values are computed. In addition to this, concrete samples were cast with and without mineral additives and tested during the hardening process and after they have hardened. Adiabatic heat development and light intensity analysis are performed on hardening samples to indicate the relationship between hydration and capillary pore volume by varying water to cement ratios. As the water to cement ratio increases the capillary pore volume increases, the compressive strength decreases and the light intensity decreases during hydration. Rapid chloride permeability test on hardened samples the permeability reducing effect of mineral additives and capillary water absorption test showed the variance of the absorption rates in time. Additionally, air void analysis of hardened samples has indicated that the total air content increase with an increase of water to cement ratio.