Polimer malzemelerde yüzey pürüzlülüğünün sürtünme kaynaklı gürültü üzerine etkisi
Effect of surface roughness on friction induced noise in polymers
  1. Tez No: 222654
  2. Yazar: TİBET ERKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme, Gürültü, Polimer Malzemeler, Friction, Noise, Polymer Materials
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Teknikte kullanılan polimer malzemelerin çesitli parametrelere baglı olarak gürültü karakteristiklerinin belirlenebilmesi için bir pim-ring deney tesisatı kullanılmıstır. Normal kuvvet, kayma hızı ve yüzey pürüzlülügü, deney tesisatında degistirilebilen parametreler olup, ölçülebilen büyüklükler ise sürtünme kuvveti, tur sayısı ve ses basınç düzeyidir. Ses ölçümü bir akustik oda içerisinde, yarım parmak mikrofon yardımıyla 1/3 oktav bandında 400 Hz ile 12,5 kHz arasındaki frekans bandında yapılmıstır. Deneylerde poliamid 6, döküm poliamid 6, MoS2 katkılı döküm poliamid 6 ve yag emdirilmis döküm poliamid 6 kullanılmıstır. Ses basınç düzeyi ölçümleri, 20 N, 40 N ve 80 N'luk normal yük altında, 0,2?1,6 m/sn aralıgında olmak üzere sekiz farklı hızda gerçeklestirilmistir. Sonuç olarak, ses basınç düzeyinin uygulanan normal kuvvetten bagımsız oldugu, 1/3 oktav bandındaki merkez frekans degerleri için artan hızla arttıgı görülmüstür. Artan kayma hızıyla birlikte artan sürtünme katsayısının yüksek oldugu durumlarda, sürtünme kaynaklı titresimin gürültüyü önemli ölçüde arttırıcı yönde etki yaptıgı söylenebilir. Ayrıca, artan yüzey pürüzlülügü ve normal kuvvet ile sürtünme katsayısının düstügü görülmektedir. Genel olarak katkısız malzemeler için düsük yüzey pürüzlülügünde, kayma mesafesi arttıkça yüksek frekanslardaki ses basınç düzeyinin arttıgı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
A pin on ring test apparatus has been utilized to analyze the noise characteristics of polymers used especially in industry under various operating conditions. Normal load (surface pressure), sliding speed and surface roughness are adjustable parameters whereas frictional force, number of revolution and sound pressure level are the parameters recorded during the experiments. Noise measurements are held in an acoustic chamber by a ½ '' microphone, in the range from 400 Hz to 12,5 kHz frequency in 1/3 octave spectra. Polyamide 6, cast polyamide 6, MoS2 reinforced cast polyamide 6, and oil imbued cast polyamide 6 are used in experiments. Sound pressure level measurements are carried out for 20 N, 40 N and 80 N normal loads and eight different speeds between 0,2-1,6 m/s. It is concluded that sound pressure level generally does not vary with the normal load whereas it slightly increases with the sliding speed in the center frequencies of 1/3 octave bands. The coefficient of friction increases with increasing sliding speed. In the cases where the coefficient of friction is relatively high, friction induced vibration has a significant effect on the increase of sound pressure level. Moreover, it was found that increasing surface roughness and normal load, decreases the coefficient of friction. Generally, for unreinforced materials in low surface roughness, it can be concluded that, high frequency sound pressure level increases with sliding distance.