Kireçtaşlarında tuzların yıkıcı etkilerinin araştırılması
Research of salts deterioration effects in limestones
  1. Tez No: 222656
  2. Yazar: NEŞE YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çözünebilir Tuzlar, Kireçtası, Ayrısma, Soluble Salts, Limestone, Deterioration
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Suda çözünebilir tuzlar, tarihi yapı malzemelerinin dayanıklılıgını kaybettiren önemli bir bozulma nedenidir. Bu çalısmada, tuz kristalizasyonunun neden oldugu bozulma morfolojisinin tespiti için stanbul, Hadımköy/ Sazlıbosna civarındaki tas ocagından alınan mikritik kireçtası örnekler ile çalısılmıstır. Fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenen kireçtası örnekler, tarihi yapı malzemelerinde en fazla zarara neden olan sodyum sülfat, sodyum karbonat, sodyum klorür, magnezyum sülfat, magnezyum klorür, potasyum sülfat ve potasyum karbonatın doymus çözeltileri ile hızlandırılmıs eskitme deneylerine tabi tutulmustur. Bu tuzlar arasında özellikle sodyum sülfat, magnezyum sülfat ve sodyum karbonatın en fazla tahrip edici etkiye sahip oldugu, sodyum klorürün de en az zarar veren tuzlardan biri oldugu tespit edilmistir. Deneysel çalısmalar neticesinde örneklerin bozulma morfolojileri, elektron tarama mikroskobu (SEM-EDS), dalga boyu dagılımlı x-ısını floresan spektrometre (XRF), cıva porozimetresi gibi tekniklerle belirlenerek, sonuçlar degerlendirilmis, tas ayrısmasında oldukça önemli bir etkiye sahip olan tuzların zararlı etkilerine karsı koruma önerileri getirilmistir.
Özet (Çeviri)
Soluble salts are most important factor to weaken historical building materials. For this study limestone samples were taken from Hadımköy/Sazlıbosna near stanbul. The physical and mechanical characteristic of the limestone samples has been designated before accelerated weathering test were carried out on these limestone samples by soluble salts. These salts are sodium sulphate, sodium chloride, sodium carbonate, magnesium sulphate, magnesium chloride, potassium sulphate and potassium carbonate. The experimental results showed that the most damaging salts were sodium sulphate, magnesium sulphate and sodium carbonate, while sodium chloride turned out to be one of the less damaging salts. Scanning electron microscopy (SEM), X-Ray fluorescence (XRF) and mercury porosimetry showed that the soluble salts are causing the damages on the stones. Data about from experimental works has been evaluated in the light of literature, and conservation methods were briefly explained the ways of protection of buildings from the salt damages.