Hımış yapının taşıyıcılık açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
The comparative analysis of himis on the structural basis
  1. Tez No: 222659
  2. Yazar: GÖKHAN ATAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tasıyıcı Sistem, Ahsap, Kerpiç, Geleneksel Yapı, Hımıs, Deprem, Structural System, Timber, Adobe, Traditional Buildings, Himis, Earthquake
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bir deprem ülkesi olan ülkemizde her tür yapı planlamada deprem ilkelerinin göz önünde bulundurulması ihtiyacı çok açıktır. Ülkemiz yapı stogu incelendiginde yerel ve dogal malzemelerin kullanıldıgı yapı türleri özellikle Anadolu bölgesinin Kuzeydogu, İç ve Güneydogu bölgelerinde, yaygındır. Bu bölgelerdeki yapılarda yapı malzemesi olarak ahsap, kerpiç, tas gibi yerel malzemeler, yapı sistemi olarak da agırlıklı olarak iskelet ve yıgma sistemler tercih edilmektedir. Bu yapı tipleri arasında yapım kurallarına uyulmus Ahsap İskeletin içine dolgu yapılmasıyla olusan HIMIS Yapıların, hem ahsap iskeletin sünekligi ve iyi enerji yayımı sayesinde, hem de dolgu olarak kullanılan malzemenin sisteme getirdigi enerji yutma özellikleri sayesinde 1999 Adapazarı ve Düzce depremlerinde ayakta kaldıkları gözlemlenmistir. Bu tür yapıların varlıklarını sürdürmeleri, özellikle çok katlı yerlesime ihtiyaç duyulmayan deprem bölgelerindeki konut alanlarında yeni yapılacak yapılarda tercih edilmeleri hem insan hayatı hem de köy ve kasabalarımızın kaybettikleri kimlikleri geri kazanmaları bakımından faydalıdır.
Özet (Çeviri)
As a country on an earthquake region, when planning a building, deciding a structural system and a material, the need to sismic design principles shall never be forgotten. In our country, especially in northeast, middle and southeast of Anatolia, on the countryside of the cities, the building construction consists of mainly traditional methods such as timber framed structures and masonary and the materials such as wood, adobe, rock. Among the other systems, it has been observed that Himis Buildings which are built by the structural principles survived both the Adapazari and Düzce earthquakes through the ductility and the high energy dissipation of the timber construction and the energy damping provided by adobe infill. Maintenance of Himis buildings?s presence, especially in housing areas in earthquake regions is necessary for the life safety and also for the regaining of the lost culturel values of our villages