Filtre edilmiş yuvarlatılmış minimumlar taban akışı ayırma yöntemi
Filtered smoothed minima baseflow separation method
  1. Tez No: 222658
  2. Yazar: İLKER KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAFZULLAH AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taban Akısı, Baz Akıs, Taban Akısını Ayırma, Taban Akısı İndisi, Filyos Çayı, Baseflow, Baseflow Separation, Baseflow Index, Filyos River
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Taban akısının bilinmesi su kaynakları yönetiminde, su temini, su kalite ve miktar tahminlerinde kullanılarak gerçekçi bir planlamaya öncü olur. Bir havzadaki taban akısının dogru tahmini havzanın dogal beslenme kaynaklarının kalite ve potansiyeli hakkında bilgi verir. Özellikle kurak mevsimlerde kullanılabilir su potansiyeli yine taban akısının bilinmesine dayalı olarak tahmin edilir. Sulama, su temini, hidroelektrik projeleri, akarsu tasımacılıgı, atıksu seyreltmesi gibi su projelendirme ve isletmesi alanlarında, yagıs-akıs iliskilerinin kuruldugu matematiksel modelleme gibi birçok çalısma alanında taban akısı tahmini çok önemlidir. Bu çalısmada, hidrograf çekilme egrisi analizi ve literatürde kabul görmüs taban akısı ayırma yöntemleri hakkında bilgi verilmistir. Bu yöntemlerden yaygın olan İngiliz Hidroloji Enstitüsü'nün yuvarlatılmıs minimumlar yöntemi (İHEY) ile onun revize edilmis sekli (RİHEY) ve Dijital Filtreleme Yöntemi (DF) günlük ortalama akım verilerine uygulanmıs, DF ayrıca aylık verilerde de kullanılmıstır (ADF). Bu çalısmada İHEY ve DF'nin birlestirilmesi ile olusturulan ve günlük ortalama akım verilerini kullanan yeni bir taban akısı ayırma yöntemi (FİHEY) teklif edilmistir. Uygulama alanı olarak Batı Karadeniz Bölgesi'nden Filyos Havzası seçilmis, havzadaki Elektrik İsleri Etüt İdaresine ait 1319, 1333, 1335 no'lu akım gözlem istasyonlarının günlük ortalama akım verileri kullanılmıstır. Yukarıda adı geçen yöntemler kullanılarak taban akısı toplam akıstan ayrılmıs, böylece taban akısı indeksi hesaplanmıstır. Sonuçlar hem istasyon, hem de havza bazında degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Baseflow is being used in water resources management, water supply, prediction of quality and quantity of water, real-time estimation of water planning. True prediction of baseflow is required for quality and potential of the natural nutrition of the river basin. Also water potential of dry seasons is predicted by using baseflow separation. Baseflow separation is very important for the topics such as irrigation, water supply, hydropower projects, navigation, wastewater dilution, water resources planning and management and rainfall-runoff modeling. This information is used for estimating available water resources rates of abstraction of water from rivers and in stream environmental water requirements. In this study, basic information is given about recession curve analysis of the hydrograph and baseflow separation methods. The methods to be used are, the smoothed minima of United Kingdom Institute of Hydrology (UKIH), a revised approach of UKIH, the recursive digital filter. These methods are applied on daily average streamflow data. The recursive digital filter is also used for monthly flows. Additionally, a new method which couples the UKIH and RDF is proposed in this study. stations 1319, 1333, 1335 in the Filyos river basin in the Western Black Sea region are used. Baseflow separated from the total flow using the explained methods and BFI are calculated. Results are discussed for all stations and for all methods. Finally conclusions are drawn.