Quality control of piles constructed in clayey soils with sonic integrity testing (SIT)
Killi zeminlerde inşa edilen kazıkların sonik süreklilik testi (SIT) yöntemi ile kalite kontrolü
- Tez No: 222660
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKUT ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonik Süreklilik Testi, SIT, Düsük Deformasyonlu Süreklilik Testi, Kazık Kalite Kontrol, Sonic Integrity Test, SIT, Low-Strain Integrity Test, Pile Quality Control
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalısmada, istanbul ili, Esenyurt semtindeki bir toplu konut projesinin temel insaatında imal edilen 50 cm capında ve 12 ila 15 metre arasında degisen uznunluklardaki fore kazıkların ?Sonik Süreklilik Testi? yöntemi ile kalite kontrolü yapılarak, sonuçlar degerlendirilmistir. Tamamı kil malzemeden olusan zeminde insa edilen 685 kazıgın 166 tanesi (yaklasık %24'ü) ?Sonik Süreklilik Testi? ile test edilmis ve bu kazıkların süreksizlikleri ve bu süreksizliklerin meydana geldigi derinlikler tespit edillerek, bu veriler tablolar halinde verilmistir. Rastlanılan süreksizlik yüzdeleri ve bunların derinlikle olan iliskisi incelenmistir. İnceleme sonucunda genisleme tipi süreksizliklerin %54'ünün kazıgın baslıgının yaklasık 1,50 m altı ila 4,50 m altı aralıgında meydana geldigi tespit edilmisdir. Kazık çapında daralma tipi süreksizlik ise test edilen 166 kazıgın sadece 2'sinde (%1,20) gözlemlenmis ve bu kazıklar proje firmasınında onayı alınarak yeni kazıklar ile degistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, cast-in-situ piles with 50 cm diameter and lengths ranging from 12 m to 15 m, which had been constructed under coverage of Housing Project located at Istanbul city, Esenyurt district, were tested for quality control with ?Sonic Integrity Testing? and results were evaluated. 166 of 685 (approximately 24%) piles, constructed in soil composed of clay layers, were tested with ?Sonic Integrity Testing?, discontinuities and their locations on piles were detected and data obtained from these tests were presented as tables and graphs. Percentages of discontinuities experienced and their relations with depth were investigated. As a result of this investigation, it is determined that 54% enlargement in cross-section type discontinuities were experienced in depth range 1,5 m to 4,5 m from pile top. Decrement type discontinuities were only experienced at 2 out of 166 piles (1,2*%) and these piles were replaced with new ones with approval of project designer.