Giyilebilir algılayıcılar ile yaşamsal verilerin ölçülmesi iletilmesi ve görüntülenmesi
Measuring transmitting and monitoring of vital body signs with wearable sensors
- Tez No: 222662
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞENİZ ERTUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Giyim Endüstrisi, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Clothing Industry, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Tekstiller, Smart Tekstil, MEMS Algılayıcılar, RF iletim, Electronic Textiles, Smart Fabrics, MEMS Sensors, RF Transmission
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Günümüz teknolojisinin artık ayrılmaz parçaları olan algılayıcıların, mikro boyutlara kadar küçültülmesi, kullanım yerlerini büyük ölçüde genisletmistir. Bu durum, elektronik ve tekstil disiplinlerini birlestirmis ve ortaya ?Akıllı Tekstiller? dedigimiz yepyeni bir çalısma alanı çıkmıstır. Bu çalısmada vücut durusu, solunum hızı ve yürüme, kosma gibi vücut hareketleri, MEMS tabanlı ivmeölçer kullanılarak algılanmıstır. Elektronik donanım, tekstil malzemelerine giyilebilir bir sekilde yerlestirilerek ARF-Giysi sistemi tasarlanmıstır. Söz konusu hareketler için 10 farklı kisiden toplanan veriler RF (Radyo Frekans) yöntemi ile bilgisayara iletilmis ve gerçek zamanlı olarak görüntülenmistir. ARF-Giysi'nin olusturulmasının ardından, yasamsal veriler kisilerden toplanmıs ve Labview ile analiz edilmistir. Vücut durusu, solunum hızı, yürüme ve kosma hareketlerinin her biri için belirleyici genlik ve frekans aralıkları belirlenmistir. Proje, MEMS tabanlı algılayıcılar ile yasamsal verilerden birinin ölçülmesini, bu verilerin RF yöntemle iletilmesini, Labview ile gerçek zamanlı olarak sinyal isleme, analiz ve görüntüleme yapılmasını saglamıstır.
Özet (Çeviri)
With the advancements in technology and science, electronics have been getting smaller and smaller, which enables researchers and scientist to weave the electronics and interconnections into the fabric. This new technology enables to establish a new concept called ?Electronic-Textiles (e-Textiles)?, which allows cost-effective and efficient solutions for various applications. In this study, the main idea is monitoring vital body signs by placing the electronic devices into a garment in a compact way. Among many vital body signs, posture, respiration rate and body activities like walking, running have been monitored. The measurements have been performed with a MEMS based accelerometer which is widely used in many applications. The electronic components have been placed into the fabric to form the ARF-Shirt to monitor vital body signs. Collected data from 10 subjects with ARF-Shirt system have been transmitted by RF transmission and monitored in real-time. After forming the ARF-Shirt, data were collected from subjects and then analyzed with Labview. The characteristic amplitude and frequency ranges were obtained for each activity. With this project, measuring a vital body sign with MEMS accelerometer, transmitting the data by RF Transmission, signal processing and analysis with Labview in real-time have been realized.