Kuru incirlerde siklopiazonik asit varlığının ve miktarının belirlenmesi
Occurence of cyclopiazonic acid in dried figs
- Tez No: 222681
- Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK HEPERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Siklopiazonik asit, Kuru incir, Mikotoksinler, Cyclopiazonic acid, Dried figs, Mycotoxins
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Mikotoksin kontaminasyonu, ciddi boyutlara varan sağlık ve ekonomik sorunlara yol açması sebebiyle dünya çapında giderek önem kazanan bir konu durumuna gelmiştir. Kanserojenik, mutajenik, teratojenik etkiler gibi sağlığı tehdit edici çeşitli sonuçlar doğurmakla birlikte, ekonomik açıdan ciddi kayıpları da beraberinde getiren mikotoksinler, bazı filamentli küfler tarafından üretilen, farklı yapılara sahip ikincil metabolitlerdir. Siklopiazonik asit, mikotoksinler grubuna dahil olup, üretici küflerinin her yerde bulunabilmesi ve genellikle gıda ve yem olarak kullanılan ürünlere yayılma eğilimi göstermesi nedeniyle bu ürünlerde kontaminasyon riski yüksek olan bir metabolittir. Yer fıstığı, mısır, peynir, domates ürünleri gibi gıdalara ek olarak kontamine gıda ve yemlerle beslenen hayvanların et, süt ve yumurtasında da varlığı tespit edilen siklopiazonik asit ile ilgili henüz bir yasal düzenleme bulunmamakla birlikte kilo kaybı, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, v.b. sağlık sorunlara yol açtığından ileriki dönemlerde sınırlandırmalar getirilmesi söz konusudur. Kuru incir, besleyici değeri yüksek ve sağlık açısından çok faydalı bir ürün olmasının yanında ülkemiz için ayrı önem taşıyan bir meyvedir. Dünya kuru incir üretiminde en büyük paya sahip olan ülkemiz, aynı zamanda en büyük kuru incir ihracatçısı konumundadır. Bulgulara göre, Germencik, Erbeyli, İncirliova, Söke, Selçuk, Ortaklar ve Torbalı olmak üzere 7 farklı bölgeden alınan 2003-2004 yıllarına ait toplam 48 adet kuru incir örneğinin 28'inde (%58) miktarı 23,38 ile 187 ppb arasında değişen CPA varlığı tespit edilmiştir. Yapılan çalışma, yer fıstığı, mısır ve peynirde CPA varlığını araştıran çalışmalardan elde edilen dağılım oranlarını desteklemektedir. Bu çalışma CPA toksininin kuru incir örneklerindeki varlığını ilk kez ortaya koymaktadır. Çalışma ince tabaka kromatografisi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiş olup, tespit limiti 23,38 ppb olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mycotoxin contamination is an important worldwide issue due to causing serious health and economic problems. Mycotoxins, which lead to carcinogenic, mutagenic, teratogenic effects and also economic losses, are secondary metabolites having different structures and produced by filamentous fungi. Cyclopiazonic acid (CPA) is a mycotoxin having high potential to contaminate foods and feeds due to its producer fungi and their propensity to invade these commodities. Natural occurrence of CPA has been reported in peanuts, corn, cheese, tomato products and also meat, eggs and milk of animals that are feeded by contaminated feeds. Although there is no regulation for cyclopiazonic acid, limitations can be set in the future considering that its intoxication results in weight loss, inappetence, vomiting, diarrhea e.g. Dried fig, very nutritional and a healthy food, is an important product for our country. Turkey is the leading dried fig producer and exporter in the world. According to CPA analysis results, CPA is found in 28 of 48 samples (58%) in ranges of 23,38-187 ppb. The samples are collected from 7 different regions, Germencik, Erbeyli, İncirliova, Söke, Selçuk, Ortaklar, and Torbalı in 2003 and 2004. Results of the study are comparable with other studies on CPA in literature. This is the first report about the occurrence of CPA in dried figs. The analysis is performed by using thin layer chromatography (TLC). The detection limit of the method 23,38 ppb.