İstanbul'da arazi değerlerinin mekansal dağılımının nüfus, istihdam ve ulaşım açısından analizi
The analysis of the spatial distribution of land values in İstanbul according to population, employment and transportation
- Tez No: 222715
- Danışmanlar: PROF.DR. VEDİA DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel toprak rantı, Arazi degerleri, İstanbul, The rent of urban land, Land value, stanbul
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kentsel toprak rantının mekanda yansıması olan arazi degerlerinin iyi bir sekilde analizi haksız kazançların önüne geçilmesi için gerekli olmaktadır. Bu çalısmada İstanbul'un 2006 yılına ait arazi degerlerinin mekansal dagılımı analiz edilmistir. İstanbul'un 2000 yılına ait nüfus ve istihdam verileriyle ulasım verileri incelenerek, bu degiskenlerin arazi degerlerine etkisi regresyon analizi aracılıgıyla test edilmistir. Regresyon sonucunda arazi degerleri ile sanayide istihdam faktörü arasında ters yönlü bir iliski oldugu ortaya çıkmıstır. Diger taraftan arazi degerleriyle servis sektörü ve nüfus yogunlugu arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir iliski vardır. Ulasım baglantılarına uzaklık arttıkça arazi degerlerinde azalma oldugu görülmüstür. Arazi degerlerini etkileyen faktörlerin analizi, kentin saglıklı gelisimini saglamada yönlendirici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Welldone analyse of the land values which is result from the urban land rent can allow to stop the unjust gain. In this study, the spatial distribution of land values of Istanbul in 2006 is analyzed. Searching population and employment data of Istanbul in 2000 and also transportation data, it is tested the effect of these variables to land values. At the result of regression, it is appeared that there is negative relationship among industry sector and land value. On the other hand, there is positive and meaning ful relationship between service sector and land values and between population density and land values. It is observed that when the distance to transportation network increasing, land values decreasing. Analysing the factors which effect land values will provide the development of the town growth in a healthy way.