10 katlı çelik bir büro binasının Eurocode 3'e göre karşılaştırmalı boyutlandırılması
According to Eurocode 3, comparative dimensioning of a 10 storey office building
  1. Tez No: 222716
  2. Yazar: ÖZGE GÜLŞAN CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLİZ BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik yapılar, Eurocode 3, DBYBHY 2007, Steel Structures, Eurocode 3, DBYBHY 2007
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmada, çatı katı kafes sistem olmak üzere 10 katlı, bir doğrultusu süneklik düzeyi yüksek çerçevelerden, diğer doğrultusu ise süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perdelerden oluşan, her iki doğrultuda da konsollara sahip bir büro yapısının statik analizi, detay hesapları ve temel hesabı yapılmıştır. Ayrıca, döşeme kirişleri, basit kiriş, sürekli kiriş, kompozit basit kiriş ve petek basit kiriş olarak 4 farklı şekilde tasarlanmıştır ve kullanılan kesitler gözönüne alınarak ekonomi yönünden karşılaştırma yapılmıştır. Bunun dışında yapıda, süneklik düzeyi yüksek dışmerkez çelik çaprazlı perde yerine süneklik düzeyi yüksek merkezi çelik çaprazlı perde kullanılarak yeniden analiz yapılmıştır. Sonuç olarak, yapılan çalışmalar ve amacı değerlendirilmiş, yapının iki farklı şekilde analiz edilmesi sonucu ortaya çıkan farkların karşılaştırması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, an office building with a truss roof system which has 10 stories, has centilevers in both directions, constituted with special moment frames in one direction and eccentrically braced frames in the other direction, is statically analyzed, detail and foundation calculations are done. Then, floor beams are designed as simple beam, continious beam, simple composite beam and honeycombed beam and are economically compared. Also, analysis are redone by using special concentrically braced frames instead of special eccentrically braced frames in the structure. Finally, studies and their purposes are evaluated, differences, occur as a result of two different analysis of structure, are compared.