Ağaçlı-Bolluca (İstanbul) yöresi seramik killerinin malzeme özelliklerinin araştırılması
Investigation material features of ceramic clay in Ağaçlı-Bolluca (İstanbul) region
- Tez No: 222717
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Geological Engineering, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kil, Seramik Kili, Kil Analizleri, Clay, Ceramic Clay, Clay Analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalısmada İstanbul ili Avrupa Yakası kuzey kesiminde bulunan ve Agaçlı Kömürleri olarak bilinen linyit damarlarıyla ardalanmalı bir sekilde bulunan kil yataklarının jeolojisinin ve bu yataklardan 2 tanesinden çıkarılan killerin malzeme özelliklerinin incelenebilmesi amacıyla kil kavramı, kil mineralojisi ve killerin çesitli özelliklerine deginilmistir. İnceleme alanındaki killerin seramik sanayisinde kullanıldıgı göz önünde bulundurularak Dünya'da ve Türkiye'de seramik killerinin bulundugu yerler, rezervleri, üretim ve tüketim degerleri sayısal olarak verilmistir. Önceki çalısmaların incelenmesi ve yapılan arazi çalısmaları sonucunda bölgenin genel jeolojik yapısı incelenmis, 1/50 000 ölçekli haritası hazırlanmıs, Agaçlı Köyü ve Bolluca yöresindeki killerden alınan örnekler üzerinde fiziksel, kimyasal, mineralojik analizler yapılıp bu analiz sonuçları birbirleriyle ve endüstride kullanılan ürün standartlarıyla karsılastırılarak killerin malzeme özellikleri ve endüstriyel kullanımları hakkında degerlendirme yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study to determine the geology and material features of clays situated with coal which is known as Agaçlı Coal, in European side of stanbul, is studied. To specify geological and material facts of clays concept of clay, mineralogy of clays, some special features of clays, classified of clays and recognition methods are given. Samples have been taken from two different clay beds in searching site. About reserves of ceramic clays, production and consumption values numerical and technical informations are given. Geological map of site at 1/50 000 scale have been prepared after studying previous geological investigations and site investigations. Physical, chemical and mineralogical experiments have been done on samples taken from Agaçlı and Bolluca. In the event results of experiments have been compared with norms and possibility of use in ceramic industry is discussed.