Molecular dissection of Kif15
Kif15'in moleküler diseksiyonu
- Tez No: 222758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KARABAY KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kinezin, nöronal göç, sitoiskelet elemanları, Kinesin, neuronal migration, cytosekeletal elements
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Kinezin motor protein ailesinin bir üyesi olan Kif15, mitotik hücrelerde, diger motorproteinler tarafından yaratılan kuvvetlere karsı koyarak mitoz mekiginin stabilitesinisaglar. Kif15'in motor bölgesi mikrotübüllerle etkilesirken, kuyruk kısmı ?mitozunevresine baglı olarak- mikrotübüller veya aktin filamentleriyle etkilesir.Kif15 nöronlarda da bulunur ama buradaki fonksiyonu halen bilinmemektedir.Organizmanın gelisimi sırasında merkezi sinir sisteminden mense alan nöronlarıngörevlerini yerine getirebilmeleri için hedef yerlerine ulasmaları, yani göç etmelerigerekmektedir. Nöronlar hedef yerlerine geldiklerinde, nöronal göçte etkili diger motorproteinlerinin yarattıgı kuvvetler nötralize edilmelidir. Kif15'in de motor kısmıylamikrotübüllere baglanıp, kuyruk kısmıyla da diger mikrotübüller ve/veya aktinfilamentleriyle etkileserek bu agın stabilizasyonunu sagladıgı ve böylece nöronal göçündurdurulmasında önemli rol oynadıgı düsünülmektedir.Bu projenin amacı, Kif15'in özellikle yukarıda bahsedilen sitoiskelet elemanlarıylaetkilesen bölgelerini ayrı ayrı tanımlamak, ve sonunda nöronal göçün ve bu sıradameydana gelen anormallikler sonrası olusan Lissencephaly gibi nöronal hastalıklarınmoleküler mekanizmasını anlamaktır.Bu amaçla ergin bir sıçan disekte edildi be beyin bölgesi alındı. Bu beyin kullanılaraktotal RNA izolasyonu yapıldı. Elde edilen RNA'dan cDNA sentezlendi ve diziye özelprimerler kullanılarak Kif15'in özellesmis fonksiyonu olan bölgeleri klonlandı.Klonlama vektöründeki alt bölgeler dizileri dogrulandıktan sonra, hücre kültürüçalısmalarında kullanılmak üzere fluoresan ekspresyon vektörlerine aktarıldı.Su an sürdürülmekte olan deneyler HeLa ve primer nöron hücrelerinin bu vektörlerletransfeksiyonunu, immunositokimyasal boyama ve fluoresan mifroskobu çalısmalarınıiçermektedir.
Özet (Çeviri)
Kif 15, member of kinesin motor protein family, opposes to the forces generated byother motors that move microtubules (MTs) to maintain the separation of spindle polesin mitotic cells. Kif15 motor domain interacts with MTs, while its tail domain interactswith other MTs or actin filaments, depending on the phase of the mitosis.Kif15 is also found in neurons, but there its function is still a mystery. Many neurons areborn far from their ultimate destinations and have to migrate to their target places.When neurons arrive to their target places, the forces generated by other motors thataffect migration, have to be neutralized. It is thought that Kif15 crosslinks MTs andmicrofilaments, and as a result they oppose the capacity of other motors to generateindependent MT movements.The aim of the project is to specifically identify the domains of Kif15 that interact withthe above mentioned cytoskeletal elements, and ultimately to understand the molecularmechanisms of neuronal migration and neuronal diseases caused by migrationabnormalities.For this reason, an adult rat was dissected and whole brain was obtained. RNA isolationwas performed from the brain. cDNA was synthesized by using the total RNA. Then,functional domains of Kif 15 was amplified bu using sequence specific primers.Sequences of the clones were verified and then, these domains were subcloned intofluorescent expression vectors in order to be used in cell culture studies.Ongoing experiments include transfection of HeLa and primary neurons by GFPconstructs, immunostaining and fluorescent microscopy studies.