Bazı boyarmaddelerin sporopollenin esaslı katı faz üzerindeki adsorpsiyon davranışlarına ortam pH' sının etkisinin incelnmesi
An investigation of the effect of medium ph on adsorption behaivors of some dyes on sporopollenin-based solid phase
- Tez No: 222787
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET AYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Boya, HPLC, Sporopollenin, Dye, HPLC, Sporopollenin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalısmada MO ( Metil Oranj ) ve MR ( Metil Red )'in farklı hareketli faz ortamlarında (degisik pH' larda, sulu ortamda ve asetonitril ortamında) Kobalt(II) KarboksilliDiaminoEtan-Sporopollenin üzerindeki alıkonma zamanları yüksek performans sıvı kromatografi yöntemiyle (HPLC) incelendi. Alıkonma zamanı tespit edilirken ortam sıcaklıgı 25 oC ve akıs hızı 0,5 ml/dk olarak ayarlandı. Her iki boyanın derisimleri 1x10-3 mol/l, 1,25x10-4 mol/l' dir. Co(II)CDAE-S ucuz, çevre dostu ve yeniden kullanılabilir oldugu için seçildi. Sonuç olarak Co(II)CDAE-S anyonik boyaların alıkonma zamanlarının tespiti için uygun bir katı faz oldugu görüldü.
Özet (Çeviri)
In this study we have investigated the retention times of MO (Methyl Orange) and MR (Methyl Red) on Cobalt(II)CarboxylatedDiaminoEtan?Sporopollenin in different mobile phase environments aqueous, pH and acetonitryl environment using high performance liquid chromatography (HPLC) technique. The temperature of the environment was fixed as 25o C and mobile phase flow rate as 0,5 ml/min. in the detemination process. Methyl Orange and Methyl Red?s concentrations 1x10-3 mol/l and 1,25x10-4 mol/l respectively. Co(II)CDAES is cheap, environment-friendly and reusable eligible for. As a result Co(II)CDAES is a adequate solid phase for the determination of retention times of the anionic dyes.