Synthesis and characterization of conducting copolymers of thiophene ended poly (ethyleneoxide): Their electrochromic properties and use in enzyme immobilization
Tiyofen sonlu poli (etilen oksit) iletken kopolimerlerinin sentez ve karakterizasyonu: Elektrokromik özellikleri ve enzim tutuklamasındaki kullanımı
  1. Tez No: 199357
  2. Yazar: HÜSEYİN BEKİR YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT KAMİL TOPPARE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal polimerleşme, enzim tutuklaması, alkoloksidaz, polifenol oksidaz, şarap, Electrochemical polymerization, immobilization, alcohol oxidase, polyphenol oxidase, wine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ThPEO olarak kodlanan tiyofen sonlu poli(etilen oksit) ve 3-metiltiyenilmetakrilat ve p-vinilbenziloksi poli(etilen oksit) birimleri içeren ve RPEO olarakkodlanan kopolimer kimyasal olarak sentezlendi Sabit potensiyel altında yapılanelektroliz yardımıyla su-sodyum dodesil sülfat (SDS), su-paratoluen sülfonikasit (PTSA) ve asetonitril (AN)-tetrabütilamonyum tetrafloroborat (TBAFB)solvent-elektrolit çiftleri kullanılarak ThPEO ve RPEO'nin pirol (Py) vetiyofenle (Th) kopolimerleri sentezlendi. Elde edilen kopolimerlerinkarakterizasyonu, nükleer manyetik rezonans spektrokopisi (NMR), dönüşümlüvoltametre, FTIR spektroskopisi, taramalı elektron mikroskobu kullanılarakyapıldı. Ayrıca tiyofen kullanılarak elde edilen kopolimerlerinspektroelektrokimyasal ve elektrokromik özellikleri UV-Vis spektrometresi vekolorimetre teknikleri kullanılarak araştırıldı.RPEO ve ThPEO'nun pirol kullanılarak elde edilen kopolimerleri alkoloksidaz ve polifenol oksidaz tutuklamaları için kullanıldı. Enzim elektrotlarınınoptimum sıcaklıkları, kararlılıkları ve raf ömürleri tayin edildi. Kinetikparametreleri de ayrıca incelendi.Polifenol oksidaz enzimi kullanılarak elde edilen enzim elektrotlarışaraplarda bulunan ve fazla miktarı şarabın acılaşmasına sebep olan fenolikyapıların miktar tayininde kullanıldı. Türkiye'de üretilen iki farklı kırmızışarabın fenolik miktar analizleri yapıldı.
Özet (Çeviri)
Thiophene ended poly(ethylene oxide) (ThPEO) and random copolymer(RPEO) of 3-methylthienyl methacrylate and polyp-vinylbenzyloxy(ethyleneoxide) units were synthesized chemically. Further graftcopolymerization of RPEO and ThPEO with pyrrole (Py) and thiophene (Th)were achieved in H2O - sodium dodecylsulfate (SDS), H2O - p-toluenesulphonicacid (PTSA) and acetonitrile (AN) - tetrabutylammonium tetrafluoroborate(TBAFB) solvent electrolyte couples via constant potential electrolyses.Characterizations were performed by cyclic voltammetry (CV), nuclearmagnetic resonance spectroscopy (NMR), and fourier transform infraredspectroscopy (FTIR). The morphologies of the films were examined by scanningelectron microscopy (SEM). Conductivities of the samples were measured byusing four-probe technique. Moreover, spectroelectrochemical andelectrochromic properties of the copolymers obtained from thiophene wereinvestigated by UV-Vis spectrometry and colorimetry..Immobilizations of alcohol oxidase and polyphenol oxidase enzymeswere performed in the matrices obtained via copolymerization of ThPEO andRPEO with pyrrole. Immobilization was carried out via entrapment of enzymein matrices during the polymerization of pyrrole. Temperature optimization,operational stability and shelf-life of the enzyme electrodes were investigated.Maximum reaction rate (Vmax) and Michaelis-Menten constant (Km) weredetermined.It is known that wine includes phenolic groups that give astringency inhigh concentrations. Polyphenol oxidase (PPO) converts mono and diphenols toquinone. By analyzing the product, one can find out the amount of phenolicgroups. By using the enzyme electrodes via immobilization of PPO, amount ofphenolics in different wines were analyzed.