Aksaray ili atıksularının tuz gölü üzerindeki kirletici etkilerinin araştırılması
The affects of Aksaray province waste waters on salt lake
- Tez No: 222796
- Danışmanlar: PROF.DR. HATİM ELHATİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ana Tahliye Kanalı, Partikül, Atomik Absorbsiyon Spektrometri, BOI, KOI, Main Discharge Channel, Particle, Atomic Absorption Spectrometry, BOD, COD
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İncelemeye konu olan Tuz Gölü, İç Anadolu'da ve Konya İlinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Tuz Gölü yaklaşık 1665 km²'lik bir alanı kapsamaktadır. Çok stratejik bir doğal kaynak olan Tuz Gölü'ne bölgedeki sanayi tesisleri ve kanalizasyon atıklarının doğrudan boşaltılması, tuz oluşumunu olumsuz yönde etkilediği gibi gölün doğal yapısına da zarar vermektedir. Tuz Gölü'nü tehdit eden kirlilik parametrelerinden başlıcaları; ana tahliye kanalı ile taşınan çeşitli kökenlere sahip partiküller, yağ, gres, deterjan, ağır metaller ve dışarıdan gelen fazla sudur. Kirletici parametrelerinin miktarlarını belirlemek üzere Tuz Gölü'nden numuneler alınmıştır. Numunelerin incelenmesi Atomik Absorbsiyon Spektrometri cihazında gerçekleştirilmiştir. Analizlerde Sıcaklık, pH, Cu, Mn, Fe, Al, F, NO2-N, NO3-N, Eİ, BOI, KOI ve ÇO konsantrasyonları değerlendirildikten sonra birbirleriyle kıyası yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Salt Lake, subject to this study is located to the northeast of Konya District in Central Anatolia. Salt Lake covers an approximate area of 1.665 kilometer square. Discharge of industrial plant and sewer wastes directly to the Salt Lake, which is a very strategic natural resource, would impair salt formation and the natural ecosystem of the lake. The primary pollutants which threat the Salt Lake are oil, grease, detergents, heavy metals and excess water from outside. In an effort to determine the pollutant quantities, samples were taken from the Salt Lake. Examination of samples were carried out using Atomic Absorption Spectrometry equipment. In the analyses, temperature, pH, Cu, Mn, Fe, Al, F, NO2-N, NO3-N, Eİ, BOD, COD and DO concentrations were evaluated and compared with each other.