Optimal access point selection in multi-channel IEEE 802.11 networks
Çok kanallı IEEE 802.11 ağlarda erişim noktalarının optimizasyonu
  1. Tez No: 222809
  2. Yazar: MUSTAFA AYDINLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZHAN KARAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: IEEE 802.11 protokolü, Erişim Noktalarının Seçimi, yük dengelemesi, IEEE 802.11 networks, Access Point selection, Load balancing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kablosuz erişim noktaları bilgisayar ağlarında bir kablosuz olarak iletişim yapılmasını sağlayan cihazlardır. Bir erişim noktası genellikle kablolu bir ağa bağlanır veya kablosuz cihazlar arasında (bilgisayarlar yazıcılar gibi) veri iletişimi sağlar. IEEE 802.11 ağlarda erişim noktalarının optimizasyonu çok önemli bir problemdir. Erişim noktaları menzili içindeki kullanıcılara hizmet verir ve onlara yeterli bant genişliği sağlar. Kapsanacak alan geniş olduğu zaman birden çok erişim noktası gerekir. Ayrıca erişim noktaları arasındaki girişim etkisini azaltmak için çok kanal kullanılır. Bu tezde belirli bir bölge birçok kısımlara ayrılır ve bu kısımlardaki kullanıcı sayısı ve ortalama veri trafik oranı bellidir. Aday erişim noktaları kablolu ağlar ve güç kaynakları dikkate alınarak yerleştirilir. Sonra her erişim noktasının tıkanıklık oranı tespit edilir. Yazılan kablosuz ağlarda erişim noktalarının optimizasyonu algoritması ile her bir erişim noktasındaki trafik yükü dengelenmektedir. Bu algoritma bir karışık tamsayı lineer programlama tekniği kullanılmaktadır. Bu algoritma ile yeterli bant genişliği tahsis edilerek, her bir kısmın sadece bir erişim noktasına bağlanması sağlanmıştır. Ayrıca bu algoritma ile komşu erişim noktaları arasında oluşan girişim belirli bir minimum sinyal gücü ve minimum sinyal gürültü ve girişim oranına ulaşılmasını sağlar. Girişim kontrolü çoklu kanal yapısı kullanılarak sağlanır. Bu tezde geliştirilen algoritma hem ortogonal hem de ortogonal olmayan kanal durumlarında test edilmiştir. Toplam girişim, hem komşu kanallarla olan girişim hem de aynı frekansı kullanan diğer erişim noktaları arasında oluşan girişimi kapsar.Geliştirilen algoritma farklı binalara uygulanmıştır. Sonuçta bir kısmın kendisine en yakın olan erişim noktasına değil de tıkanıklığı daha az olan başka bir erişim noktasına bağlandığı görülmüştür. Erişim noktaları aralarda boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilmiştir. Ayrıca trafik yükü, almaç hassasiyeti ve erişim noktalarının sayısı gibi parametrelerin etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
A wireless access point (WAP or AP) is a device that allows wireless communication devices to connect to a wireless local area network (WLAN). AP usually connects to a wired network, and can relay data between the wireless devices (such as computers or printers) and wired devices on the network. Optimal access point selection is a crucial problem in IEEE 802.11 WLAN networks. Access points (APs) cover a certain area and provides an adequate bandwidth to the users around them. When the area to be covered is large, several APs are necessary. Furthermore in order to mitigate the adverse effects of interference between APs, multi channels are used. In this thesis, a service area is divided into demand clusters (DCs) in which number of users per DC and average traffic rates are known. Next, we calculate the congestion of each AP by using the average traffic load. With our Optimal Access Point Selection Algorithm, we balance the traffic loads in APs using a mixed integer linear programming formulation. This algorithm guarantees that each DC is assigned an AP and there is sufficient received power. Furthermore, the interference between the adjacent APs is controlled so that the received signal to interferenceand noise ratio at each AP satisfies a minimum level. Interference control is accomplished by using a multi-channel WLAN. In this thesis, both orthogonal (non-overlapping) and non-orthogonal (overlapping) channel assignment schemes are considered. The total interference is computed taking into account both co-channel and inter-channel interferences.The developed AP selection methodology is applied to WLAN designs for several buildings. It is observed from the designated networks that a DC should not need to connect to the closest AP but it may be connected to an AP which may be farther away but less congested. DCs are assigned to APs such that all DCs are covered. The effects of the parameter such as traffic load, receiver sensitivity, number of APs, etc are also studied.