B2O3 ilavesinin lityumalüminasilikat cam seramiğinin kristalleşme davranışları ve ısıl genleşme özelliklerine etkisi
Effect of B2O3 addition on the crystalization behavior and thermal expansion property of lithium alumino silicate glass ceramics
  1. Tez No: 222837
  2. Yazar: A. BAŞAK MISIRLI ÖDER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM DEMİRKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam seramikler, LAS cam seramikleri, B2O3, kristalizasyon, termal genlesme, Glass ceramics, LAS glass ceramics, B2O3, crystalization, thermal expansion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalısmada, B2O3 ilavesinin LAS esaslı bir camın kristallesme davranısına ve elde edilen cam-seramigin ısıl genlesme özelliklerine etkisi incelenmistir. Bu amaçla üç cam bilesimi hazırlanmıstır. B2O3 içermeyen ana bilesimin, çekirdeklenme ve kristal büyümesi kosulları, kristallesme aktivasyon enerjisi, ve kristallesme sırası diferansiyel termal analiz(DTA) ve x-ısınları difraksiyonu ile belirlenmistir. Ana bilesimden elde edilen cam-seramigin mikroyapısı ve ısıl genlesme özelligi taramalı elektron mikroskobu ve dilatometre ile karekterize edilmistir. Bu ana bilesimden elde edilen sonuçlar diger cam bilesimleri için referans olarak kullanılmıstır. B2O3 ilavesinin etkisi çalısmaların ikinci asamasında belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study effect of B2O3 addition on the crystallization behavior of a LAS based glass, and on the thermal expansion property of the resultant glass-ceramics, had been searched. For this purpose, three glass compositions had been prepared. The crystallization behavior of the base glass including nucleation and crystal growth conditions, crystallization sequence, and crystallization activation energy had been determined using differential thermal analysis (DTA) and x-ray diffraction, and the microstructure and thermal expansion coefficient of the resultant glass-ceramic will be characterized using a dilatometer and scanning electron microscopy. The result obtained for the base composition had been used a reference for other compositions. The effect of B2O3 and addition had been determined separately in the second step of research studies.