Ortak girişim kararlarının firma pazar performansına etkisinin bhar metodu ile analizi
An analysis for the effects of joint venture decisions to the firm market performance
- Tez No: 222836
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEÇKİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, İşletme, Industrial and Industrial Engineering, Engineering Sciences, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BHAR, Ortak Girisim, Joint Venture, BHAR, Joint Venture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Firmaların almıs oldukları stratejik kararlar ve bu kararların dogurdugu sonuçlarinceleme açısından oldukça zengin malzeme sunmaktadır. Globallesme ile artan rekabet,sirketlere uygun zamanda uygun stratejiyi uygulama zorunlulugu getirmistir. Buçalısmada odaklandıgımız ortak girisim bu stratejik kararlardan önemli bir tanesidir.Ortak girisim çesitleri çesitli kategorilerde incelenmis ve analiz yapılmıstır. Bu anaamaç dogrultusunda gerçeklestirilen çalısmada firmaların aldıkları ortak girisimkararlarının tespiti ve incelenmesi, sirketlerin uzun dönemli borsa performanslarınınortaya konması ve son olarak ortak girisim kararlarının performansa etkisiincelenmistir. Bunun için belirlenen 9 sektörden (gıda, hizmet, holding, kâgıt, kimyabilgisayar,makine-savunma, metal, tas-toprak, tekstil) İstanbul Menkul KıymetlerBorsasında (İMKB) islem gören 253 firma içinde 1998?2004 seneleri arasındaki 5senelik periyoda gerçeklesen 52 ortak girisim olayı degerlendirmeye katılmıstır. Tezinilk bölümünde ortak girisimin tanımı, kanuni boyutu ve çesitleri üzerine odaklanılmıstır.İkinci bölümde yöntem ele alınmıs ve BHAR yönteminin parametreleri ve detaylarıincelenmistir. İkinci bölümün sonunda gelistirilmis BHAR yaklasımı tanıtılmıs veavantajlarından bahsedilmistir. Tezin üçüncü ve son bölümünde, İMKB'de gerçeklesenortak girisimler ele alınmıs ve ortak girisim çesitleri bazında incelenmistir. Son asamadahipotezler ortaya konmus, analiz edilmis ve sonuçlar verilmistir. Çıkan sonuçlar her nekadar beklenildigi ölçüde tatminkâr cevaplara götürmese de bir takım faydalı bulgularaulasılmıstır. Son olarak sonuçların zayıf kalmasının ana sebeplerine deginilmistir.
Özet (Çeviri)
The strategic decisions that firms adjudicate and the results of these decisions promisegreat material for research and study. Competition constantly fed by globalism, hasbrought to firms the necessity to take proper strategic action at the right time. In thisstudy, we majorly focus on Joint Venture which is one of the most important strategicdecisions. With this goal, the joint venture decisions that firms take are determined andexamined, afterwards long term performances and the effect of joint ventures to theseperformances are taken into consideration. For this, through 9 sectors, 253 firms areexamined in the 5 year period of 1998 to 2004 and 52 joint venture events are studied. Inthe first section of the thesis, the description of joint venture, legal dimension andvariations are focused. In the second section, the methodology is observed with theparameters and details of BHAR method. In the last part of second section, upgradedBHAR methodology approach and its advantages are presented. In the third and the lastsection, joint ventures occurred in IMKB are taken into observation and they areexamined in the basis of joint venture types. At the last stage, hypotheses are presentedanalyzed and resulted. Although the outcomes are not as expected, they take us tovaluable evidences. Finally, the reasons for these slight results are mentioned.