Belden kırma dümenleme sistemine sahip traktörlerde dümenleme sistemi üzerine bir inceleme
An analysis upon steering system on tractors which have articulated steering system
- Tez No: 222855
- Danışmanlar: PROF.DR. TAHSİN KUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Belden kırma dümenlemeli araç, Yanal stabilite analizleri, Eklemli araç sistemleri, Mekanik ve Hidrolik sistemler, Dümenleme sistemleri, Articulated steer vehicle, Lateral stability analysis, Articulated vehicle systems, Mechanical and hydraulic systems, Steering system
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tezde mevcutta üretilen belden kırma traktörlerin dümenleme açılarının arttırılıp arttırılamayacagıyla ilgili analizler yapılmıstır. Bu konuda fazla sayıda literatür olmadıgı için kurulan analiz modeli sonuçları sadece firma kataloglarıyla karsılastırılmıstır.Çalısmada üç ayrı analiz yürütülmüstür. Birinci analizde araca dogru gelen boylamasına kuvvetlerden dümenleme silindiri çapı hesaplanmıstır. İkinci analizde silindir çapı ve strogu kullanarak silindirin hacmi elde edilmistir. İkinci analiz esnasında çesitli firma kataloglarından farklı tip dümenleme kontrol üniteleri seçilmistir. İkinci analizde bulunan silindir hacmi degeri ve seçilen dümenleme kontrol ünitesinin hacmi kullanılarak bu tip araçlar için belirlenmis ergonomik bir kullanım için gerekli direksiyonun kilitten kilide olan tur sayısı hesaplanmıstır. Buldugumuz deger belirlenmis deger olan i =3-5 arası olmalıdır. Üçüncü analiz yapılmadan önce dümenleme silindiri aracın üzerine yerlestirildi. Bu yerlestirme yapılırken silindirin baglantı eksenleri ve yerlestirilecegi noktanın aracın orta eksenine olan uzaklıkları önemlidir ve araç üzerine dümenleme silindirinin uygun sekilde yerlestirildigi kabul edildi. Dümenleme silindiri aracın üzerine yerlestirildikten sonra üçüncü analiz olarak aracın belden kırma noktasında olusan geometrik sekilden yararlanılarak teorik belden kırma dümenleme açısı hesaplanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I made an analysis regarding the possibility of increasing the steering angle of the articulated frame tractor. During my reserach, due to the fact that there are few references regarding this topic for analysis, I only compared my analysis model that i prepared for my search, with the information in company catalogs. In this work, three different analysis were conducted. In the first analysis, diameter of the steering cylinder is obtained by using longitudinal forces toward the tractor. In the second analysis, volume of the cylinder is obtained by using the cylinder diameter and stroke. During the second analysis, different types of steering control units were chosen by several firm catalogs. The number of tours from one lock to another lock for an ergonomic use of the steering wheel on such vehicles is obtained by using the volumes of the cylinder found in the second analysis and the selected steering control unit . The value we find should be the assigned value of i between 3 and 5. Before making the third analysis, the steering cylinder was installed on the vehicle. While installing the steering cylinder, the distance from the installation point to mid axis of the vehicle and the link axis of the steering cylinder are of special importance. I made the assumption that the steering cylinder is properly installed on the vehicle. After installing the steering cylinder, theoretical articulating point steering angle was calculated by using the geometrical shape occuring at the articulating point of the vehicle within the third analysis.