Eş kanallı açılı presleme ile aşırı plastik deformasyon uygulanan 2024 alüminyum alaşımının yaşlandırılması
Artificial ageing of AA 2024 after being super plastic deformed by equal channel angular pressing
- Tez No: 222854
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT TABANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asırı Plastik Deformasyon, Es Kanallı Açılı Presleme, Yaslandırma, Severe Plastic Deformation, Equal Channel Angular Pressing, Ageing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Malzeme ve İmalat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalısmada, asırı plastik deformasyon metotlarından es kanallı açılı preslemenin (EKAP) ve ardından yaslandırmanın 2024 alüminyum alasımının mekanik özelliklerine etkisi incelenmistir. Asırı plastik deformasyon (APD), parçaya yogun bir birim sekil degisimi uygulanması ve dislokasyonların yeniden düzenlenmesi sonucunda geleneksel yöntemlere kıyasla çok daha küçük tane büyüklügünün elde edilmesiyle sonuçlanan bir plastik sekil degisim yöntemidir. Malzemelerde alısılmamıs bir özellik olan süneklik ve yüksek dayanım kombinasyonunu saglayan, asırı plastik yöntemlerinden en bilineni olan es kanallı açılı presleme (EKAP), günümüzde uygulama alanı olarak kendine en çok yer bulma potansiyeli gösteren yöntem olarak karsımıza çıkmaktadır. Bu deneysel çalısmada EKAP uygulanan ve ardından yaslandırılan AA 2024 alüminyum alasımının mekanik özellikleri iyilestirilmis, son derece yüksek dayanım ve süneklik degerleri elde edilmistir. Malzemenin sertligi %70 varan oranlarda artarken, malzemenin akma dayanımı %50'ye varan degerlerde artıs göstermis, malzemenin sünekliginde ise %20'yi geçmeyen bir azalma görülmüstür. Çalısma baslıca altı ana bölümden olusmaktadır. Çalısman birinci kısımda kısaca deformasyon türleri, ikinci kısımda asırı plastik deformasyon ve çalısma mekanizması, üçüncü kısımda es kanallı açılı presleme anlatılmıstır. Dördüncü bölümde deney düzenegi anlatılmıs ve ardından besinci kısımda ise deney verileri aktarılmıstır. Altıncı kısımda deney verileri yorumlanmıs ve en son kısımda da ileride yapılabilecek çalısmalarda dikkat edilmesi gereken baslıca noktalar belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
At this work, precipitation hardening after the effect of severe plastic deformation on aluminum alloys was studied. Severe plastic deformation (SPD), is a method, in which the material is subjected to an intensive plastic deformation, thus the dislocations are rearrayed and much smaller grains are obtained in comparison with traditional methods. The most popular severe plastic deformation method is equal channel angular pressing (ECAP), which provides an unusual combination of ductility and high strength. At this experimental work, an aluminum alloy AA 2024 was ECAPed and naturally aged. The specimens showed unique properties like high strength and good ductility after process. The hardness of the material has increased like 70% and the yield stress over 50%. The ductility of the material has decreased less than 20%. The work consists of six chapters. In the first chapter deformation types were explained, in the second chapter severe plastic deformation and its working mechanism were described, and in the third one the equal channel angular pressing was explained. In the forth chapter experimental setup was explained, and in the fifth chapter the results of the experiments are presented. Finally, in the last chapter the important points have been concluded