Taze betonda segregasyonun ölçülmesi ve sertleşmiş beton özelliklerine etkisi
Quantification of segregation in fresh concrete and its effect on hardened concrete properties
- Tez No: 222864
- Danışmanlar: DOÇ.DR. YILMAZ AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taze beton, Segregasyon, Doluluk, Fresh Concrete, Segregation, Packing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalısması kapsamında kesikli ve sürekli granülometriye sahip toplam 6 farklı karısımdan 16 adet karısım üretilmistir. Bu karısımların hepsinde su/çimento oranı 0,50 olarak alınmıstır. Segregasyonun gözlenebilmesi için deneme karsımlarında üç farklı vibrasyon süresi (3 sn, 9 sn, 18 sn) uygulanmıstır. Deneme karısımlarından elde edilen veriler sonucunda, karısımlar 18 saniye vibrasyona maruz bırakılmıslardır. Ayrıca aynı karısım için hiper akıskanlastırıcı katkı miktarları arttırılarak segregasyon olusması saglanmıstır. Taze haldeki betonda segregasyonu ölçebilmek için taze beton deneyleri ve sertlesmis beton deneylerinden elde edilen veriler incelenmis ve sonuçlar degerlendirilmistir. Yapılan deneysel çalısmaların sonucunda segregasyon olusması ile basınç mukavemetinin azaldıgı görülmüstür. Benzer sekilde yarma-çekme mukavemetlerinin de segregasyon olusması sonucu azaldıgı görülmüstür. Alt ve üst diskler arasındaki yarma-çekme mukavemeti farkı arttıkça basınç mukavemeti azalmıstır. Betonun taze halde elenmesi ile segregasyon sonucunda alt ve üst kısımdaki iri malzeme farkı arttıkça basınç mukavemeti ve yarma-çekme mukavemetinin azaldıgı bulunmustur. Taze beton deney sonuçlarına göre sürekli granülometriye sahip betonların segregasyona karsı daha dirençli oldukları saptanmıs, sertlesmis beton deney sonuçlarına göre ise kesikli granülometriye sahip betonların mekanik davranıslarının daha iyi oldukları görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, sixteen concrete mixtures were cast, containing six different gradings of aggregate, composed of both continuous and step gradations. The water-to-cement ratio was kept constant at 0,5. In order to observe segregation, three different vibration times (3 sec, 9 sec, 18 sec) were chosen during trials. The amount of hyperplasticizer was also increased to achieve segregation. In the experimental studies, the differences between the workable mixtures and segregated mixtures were investigated. The studies were conducted and analysed both in fresh and hardened states. As a conclusion, it has been observed that as the concrete mixtures were segregated, the compressive strengths were decreased. Similarly, the split tensile strength of the concrete mixtures were decreased as segregation took place in the fresh concrete. The sieving of fresh concrete results indicated that when the difference of coarse aggregate between bottom and upper portion of the segregation was increased, the split tensile strength and the compressive strengths were decreased. As a fresh concrete results, the mixtures with continuous grading resist more against to segregation. As a hardened concrete results, the mixtures with step grading have been better mechanical properties than the mixtures with continuous grading.