Kamyon sürücü kabini süspansiyonu optimizasyonu
Optimization of truck cab suspension system
  1. Tez No: 222865
  2. Yazar: OĞUZ KAĞAN GÜLERCE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşıt Titreşim Sistemi, Kamyon, Sürücü Kabini, SüspansiyonOptimizasyonu, Konfor, Vehicle Vibration, Truck Cab, Suspension Optimization, Comfort
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, taşıtlardaki titreşim davranışı esas alınarak, koltuk, sürücü kabini, gövdeve tekerleklerden oluşan bir kamyon sürücü kabini modeli oluşturularak kamyonsürücü kabini süspansiyon optimizasyonu yapılmıştır.Çalışma kapsamında kullanılankamyon sürücü kabini modeli, iki boyutlu ve yedi serbestlik dereceli bir matematikproblemi olarak ele alınarak, bilgisayar yardımı ile incelenmiştir. Yapılan analizlersonucunda, oluşturulan sistemin matematiksel çözümü elde edilerek sistemin farklıparçalarına ait büyütme fonksiyonları ve spektrum yoğunlukları hesaplanmıştır.Hesaplanan büyütme fonksiyonları ve diğer parametreler yardımı ile, farklı başlangıçşartları için taşıt titreşimi açısından önem taşıyan konfor sayısı ve maksimumyerdeğiştirme değerleri bulunmuştur. Her parametre için farklı başlangıç şartlarınagöre elde edilen değerler karşılaştırılarak, kamyon sürücü kabini süspansiyonoptimizasyonu için en uygun değerler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a truck cab model with driver seat, cabin and wheel sub modules isconstituted with respect to the principles of vehicle dynamics for optimization of truck cab suspension system.The truck cab model used in this study is in the form of a twodimensional and seven degree of freedom system. Analyses were performed to examinethe system and solutions of the system were obtained by means of amplification andspectral density functions of each sub module. Different initial conditions were appliedto determine the variation of maximum displacement and comfort coefficient, which are the key parameters in dynamic vehicle response. Finally, comparisons are made toachieve the optimum values for the system.