Gayrimenkul yatırım aracı olarak kentsel dönüşüm: Beyoğlu bölgesinde Kamondo Han örneği
Urban transformation as an investment instrument: Case study of Kamondo Han in Beyoglu region
- Tez No: 222866
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDİA DÖKMECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Tarihi Kent Merkezi, Finansal Fizibilite, Urban Transformation, Historical City Center, Financial Feasibility
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gayrimenkul Geliştirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Köhneme sürecine girmiş olan tarihi kent merkezleri sahip oldukları yapı stoğu ile kentsel dönüşüm süreci açısından bir potansiyele sahiptir. Tarihi kent merkezlerindeki dönüşümü şehir planlama ve gayrimenkul geliştirme boyutları ile incelenmiştir.Kentsel dönüşüm ve gayrimenkul geliştirme kavramlarının açıklandığı çalışma kapsamında; kentsel dönüşümün dünyadaki ve Türkiye'deki örnekleri incelenerek bir karşılaştırma yapılmıştır.İstanbul'da ve özellikle Beyoğlu bölgesinde yaşanan kentsel dönüşüm sürecinin incelenmiştir. Çalışma alanı olan Kamondo Han'ın geliştiriciler ve yatırımcılar için yatırım kararı alma sürecinde önemli bir girdi olan finansal fizibilite analizi yapılarak analiz sonuçları ortaya konmuştur. Bu analiz sonucunda tarihi eserlerin fiziksel olarak yenilenmesinin yarattığı ekonomik kazanç ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Historical city centers which have in dilapidate process, have a potential with theexisting building stock in the urban transformation process. The transformation in thehistorical city centers have been analysed with the city planning and real estatedevelopment disciplines.In the scope of work which the urban transformation and real estate development termshave been determined, the urban transformation projects have been investigated andcompared in the world with Turkey.In Istanbul and especially in Beyolu region, the urban transformation process wasanalysed. The financial feasibility of the Kamondo Han which is the subject area, wasanalyzed and the analysis results which is an important input for the developers andinvestors, were introduced. In conclusion of the analysis, the economic benefit of thehistorical buildings?s renewal has been discovered.