Çöp sızıntı suyunun nanofiltrasyon ile arıtılması
Leachate treatment by nanofiltration
  1. Tez No: 222870
  2. Yazar: METİN SELMAN TOPACIK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ZUHURİ SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çöp sızıntı suyu, Sızıntı suyu, Membran, Membran arıtma, Nanofiltrasyon, Çöp sızıntı suları, Süzüntü akısı, Süzüntü oranı, İletkenlik giderimi, Leachate, Membrane, Membrane Systems, Nanofiltrasyon, Permeate Flux, Permeate Ratio, Conductivity Removal
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Nanofiltrasyon membranları, çöp sızıntı sularının arıtılması için kullanılmıstır. Pilot tesis çalısması, her biri 3,6 m2 membran alanına sahip olan üç adet ince film kapiler kompozit tip nanofiltrasyon membranları ile yürütülmüs, sistem, debi ölçer, manometre, kimyasal dozlama üniteleri, membran ünitesi ve pompalardan ile donatılmıstır. Nanofiltrasyon için süzüntü oranı %80 civarında olmaktadır. Süzüntü akısı zamana baglı olarak yaklasık olarak sabit kalmıstır. Süzüntü akısında asagı ve yukarı oynamalar giren suyun karakterinin sabit olmamasından kaynaklanmaktadır. Süzüntü akısı ile süzüntü oranının birbirleri ile ters orantılı oldukları görülmüstür. KO giderimi %65 civarında olmaktadır. Toplam N giderimi %15, NH4 giderimi %20 mertebesinde olmaktadır. Nanofiltrasyonda azotlu bilesiklerin giderim verimleri düsük olmaktadır. İletkenlik çöp sızıntı suyunda 30.000 mS/cm gibi çok yüksek bir düzeydedir. Nanofiltrasyon ile iletkenlik giderme ise ortalama olarak %6 civarındadır.. TMB 5 barda çalısılmıstır. Sonuç olarak, çöp sızıntı suları nanofiltrasyon ile arıtılarak, alıcı ortam desarj limitlerine yaklasıldıgı, çöp sızıntı suyunun maliyetli bir sekilde tasınarak, İSKİ'nin evsel Atıksu arıtma tesisleri'ne desarj edilerek bu tesislerin yükünü artırmasına da gerek kalmadan, yerinde arıtılabilecegi ortaya konulmustur.
Özet (Çeviri)
Nanofiltration is used for leachate treatment. The membrane area is 3,6 m2 per each of the three thin film capillary composite nanofiltration membrane used in pilot study. System consists of flowmeter, manometer, chemical dosing unit, membrane unit, and pumps. The pemeate rate for the nanofiltration is about 80 %. Permeate flux is approximately stable related with time. Up and down curves at the permeate flux is due to the instable characteristics of the influent. Permeate flux and permeate rate are opposite. COD removal is about 65 %. Ntotal removal is about 15 %, NH4 removal is about 20%. The removal rate of the N compounts is low. Conductivity at the leachate is at a high value as 30.000 mS/cm. Conductivity removal ratio by nanofiltration is about 6 %. TMP of the pilot is about 5 bar. In conclution, it can be declared that the leachate can be treated by nanofiltration on site getting the similar discharge limits, no need to transport the leachate to ISKI minicipal wate water treatmet plant.