Pasif ve yarı-aktif kamyon kabini süspansiyon sistemleri tasarımı ve optimizasyonu
Design and optimization of passive and semi-active truck cab suspension systems
  1. Tez No: 222882
  2. Yazar: ÇAĞATAY ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ATA MUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kabin süspansyonu, Tandem mekanizmaları, Pasif süspansiyon, Adams modellemeleri, Hesaplamalı kuvvet kontrolcüsü, Yarı-aktif süspansiyon, Magnetoreolojik damper, Kontrol, Truck cab suspension, Tandem mechanisms, passive suspension, Semi-activesuspension, Control, Calculated force control, MR damper, Adams
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalısmada, uzun yol tasımacılıgında önemli bir ihtiyaç olan sürücü rahatlıgı vekonforunu arttırmak üzere Ford Cargo kamyon için önce yeni pasif kabin süspansiyonutasarımları ve optimizasyonları yapılmıstır. Bu amaçla mevcut kamyon kabinsüspansiyon mekanizmaları ile birlikte tandem mekanizmaları incelenmis ve buarastırmalar sonucu yeni tasarımlar gelistirilmistir. Bu tasarımlardan yola çıkılarakADAMS modelleri olusturulmus, hazırlanan ADAMS modellerine sasi esnekligi dedüsünülerek dört ayrı noktadan uygulanan darbe fonksiyonları ile tasarlananmekanizmalar arasında performans karsılastırmaları yapılmıs ve bu mekanizmalaroptimize edilmistir. Daha sonra yarı aktif bir kabin süspansiyon tasarımı gerçeklestirilip,modelleme, kontrol ve bilgisayar benzetimleri yapılmıstır. Son olarak algılayıcılar,magnetoreolojik damperler ve elektronik kontrol birimi ile donatılmıs yarı aktif kabinsüspansiyonlu bir prototip kamyon hazırlanmıstır. Hazırlanan bu prototip araç ile yoltestleri yapılmıs ve tasarlanan hesaplamalı kuvvet kontrolcüsünün gerçek performansıölçülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this research, to improve ride comfort, new truck cab suspension designs aremade and optimizations are completed. Current cab suspension designs areinvestigated and new suspension designs including tandem and semi tandemsuspensions are applied to the cab suspension systems. Then designed mechanismsare modeled on ADAMS, tested for performance evaluations. Following, a semiactivecab suspension is designed for a Ford Cargo truck and a prototype truck withsemi active suspension system is prepared. Experiments are completed by using thisprototype truck.