The necessity of architectural management for design orientated professional service firms
Tasarım odaklı profesyonel hizmet firmaları için mimari yönetimin gerekliliği
  1. Tez No: 222884
  2. Yazar: ALPER GÖKHAN ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NUR ESİN ALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Architecture, Management, Design Offices
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Proje ve Yapım Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, mimarların kendi büroları içerisindeki lider konumlarına karşın, son yüzyıllarda bina yapım süreci içindeki geleneksel lider konumlarını kaybetme tehlikesiyle karşı kalmaları incelenmiştir. Meslek otoritelerince, tasarım odaklı firmalar için sorunun kaynakladığı esas nokta yönetsel konulara olan ilgisizlik ve tasarımın hep ve sürekli tek kaygı noktası olmasıdır. Bunun bir sonucu olarak, ? tasarım firmaları, tasarım hizmeti esaslı işletmelerini, rekabet avantajlarını korumak adına nasıl daha etkin bir şekilde yönetebilirler?? sorusu araştırmanın temel çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu soruya cevap vermek için, mimari yönetimin tanımı ve rekabet üstünlüğünü korumak adına gerekliliği, çalışma içerisindeki farklı bölümlerde ele alınmıştır. Çalışma, Birleşik Krallıklar (UK) sistem ve standartları çerçevesinde gerçekleştirilmiş olup konu bu tanımlı alan içerisindeki tasarım odaklı profesyonel hizmet firmalarının mevcut regülasyonlarla olan ilişkileri bağlamında araştırılmıştır.Anahtar Kelimeler : Mimarlık, Yönetim, Tasarım Ofisleri
Özet (Çeviri)
Architects, being opposite to the way that they lead their own practices, have been facing difficulties in leading the building production process for the past decades, as they have been traditionally doing for centuries. It is understood that, according to the authorities of the profession, the reason for the above situation is mainly because of the lack of interest to management issues through the design orientated professional service firms (DOS), where design is the first and foremost concern. As a result of this, the question ?how design organizations can more effectively manage the business of the design process as a service?, in order to keep their competitive advantage, is the main focus point of the research. To do that, the term architectural management and its necessity for the competitive advantage are addressed through different chapters. The research is mainly based on the UK standards and regulations, and the topic is researched in regards with the relation between DOS firms and the existing regulations within this identified area.