Rotadinamik pompaların tüm alan karakteristiklerinin elde edilmesi
Obtaining complete characteristics of rotodynamic pumps
  1. Tez No: 222885
  2. Yazar: NEDİM GÜNGÖR SOYDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERKAN AYDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pompa, Tüm alan karakteristikleri, Geçici rejimdeki akış, Pump, Complete characteristics, Transient flow
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı-Akışkan Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tez çalışması, pompa tesislerinin tasarımına zemin teşkil edecek deneysel alt yapınınoluşturulması amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen bir projeye ait deneylerdizisinin ilk çalışmalarını içermektedir. Bu çalışma pompaların geçici rejim koşullarıaltındaki dinamik davranışları ile ilgilidir. Bu sebeple öncelikle konu hakkındaliteratürde bulunan eski çalışmalar değerlendirilmiştir. Görülmüştür ki pompaların butip geçici rejim koşulları altındaki davranışlarının incelenmesine imkan veren deneyselalt yapı oldukça yetersizdir. Bu sebeple deneysel alt yapının genişletilmesi uygungörülmüştür. Bu amaçla ilk olarak pompaların elektrik kesintisi gibi herhangi bir geçicirejim durumunda ne gibi koşullar altında çalışabileceği hakkında literatürde yapılançalışmaların da ışığında teorik bir çalışma yapılmıştır. Görülmüştür ki bir pompanın buşekilde karşılaşabileceği 8 farklı çalışma bölgesi vardır ve bu 8 bölgenin karakteristiğipompanın özgül hızına göre farklılık göstermektedir. Bu çalışma bölgelerinin tümünetüm alan karakteristikleri denmektedir. Daha sonra ise bu bölgelerin elde edilmesi ileilgili bir deney tesisatı oluşturulmuş ve özgül hızı 22,92 (SI) olan bir pompanın tüm alankarakteristikleri elde edilmeye çalışılmıştır. Fakat deney tesisatının bir takımeksiklikleri nedeniyle elde edilemeyen bazı bölgeler kalmıştır. Yine de deneyi yapılanbölgelerin karakteristiklerinin literatürde varolan en yakın özgül hızdaki pompakarakteristikleri ile karşılaştırılması neticesinde sonuçların oldukça uyumlu olduğugörülmüştür.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of the beginning experiments of a project, which is supported byTUBITAK in order to build up the experimental basis required to design pumpingsystems. The field of interest of this study is transient conditions of pumps originatingfrom several effects such as power failure. In order to have a comprehensive approachto the subject, early studies about this subject were firstly evaluated. It was seen that theexperimental studies that helps to evaluate the dynamic behaviors of pumps undertransient conditions is quite insufficient. Because of this, it was found to be reasonable toexpand the experimental studies. In order to achieve this goal, a theoretical study aboutoperating conditions of a pump under a transient such as sudden power failure wascarried out by utilizing the outcomes of the early studies. As a result of this effort, 8different operating conditions of pumps were defined. These 8 operating condition iscalled complete characteristics of a pump. After gathering enough information aboutcomplete characteristics, an experimental facility was set up by which the completecharacteristics of a pump having the specific speed of 22,92 (SI) were attempted to beobtained. But due to some lacks in the experimental setup, there happened some regionsabout which experiments could not be performed. Despite this, when characteristics ofremaining regions of the pump were compared to that of the pump with the specificspeed of 35 (SI) in literature, the results were found to be in quite good agreement.