Efficiency of using partial path protection method in optical WDM mesh networks
Optik ağlarda kısmi yol koruma yöntemi kullanılmasının etkinliği
- Tez No: 222886
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL GENÇATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Optik Ag, Kalımlılık, Yol koruma, Kısmi Yol Koruma, Isık Yolu, Optical Network, Survivability, Path Protection, Partial Path Protection, Lightpath
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalısmada, dalga boyu bölümlemeli çoklama yöntemine dayalı optik aglarda olusanbag aksaklıklarının önüne geçebilmek ve agın kalımlıgını saglayabilmek için, her bir anayolun her bir bagı için bir koruyucu onarım yolu belirleyen kısmi yol koruma yöntemikullanılarak, korumanın etkinliginin arttırılması saglanmıstır. Baglantıları koruyucuyolları olusturan bagların dalga boylarının, farklı baglantılar için olusturulmuskoruyucu yollar ile paylasılmasına izin verilip verilmemesine dayalı olan, adanmıs vepaylasımlı kısmi yol koruma yöntemleri de dikkate alınarak, paylasımlı kısmi yolkoruma yönteminin, adanmıs kısmi yol koruma yöntemine olan üstünlügü belirlenmistir.Paylasım oranı adı verilen, aynı linkte bulunan bir kaynagı paylasabilen, aktif yollarıkoruma amaçlı kurulan koruyucu yolların sayısını belirleyen terimin de, basarımı nasıletkiledigi incelenmistir. En yüksek paylasım oranı degerine ve kaynaga sahip paylasımlıkısmi yol korumanın en iyi basarıma sahip oldugu gözlemlenmistir. Etkinlik basarımölçüleri olarak, baglantı isteklerine göre agda kullanılan dalga boyu-link sayısı vebaglantı isteklerinin bloke edilme oranı göz önünde bulundurulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, the increase on the efficiency of protection, which is used to avoid linkfailures in Optical Wavelength-Division Multiplexed Networks and to ensuresurvivability for these networks, is provided by using the Partial Path Protection scheme,in which a different restoration path for every link of every primary path is determined.Dedicated Partial Path Protection and Shared Partial Path Protection, which are basedon allowance of sharing the wavelengths of the links, which are used on the protectionpaths, by protection paths are considered. It is observed that Shared Partial PathProtection outperforms the Dedicated Partial Path Protection scheme. Sharing Ratio isthe number of protection paths, which share the same resource of the link for protectingthe active paths against failures is also analyzed. The simulations confirm that as thevalue of the sharing ratio increases, the performance of the network increases.Simulation results show that the Shared Partial Path Protection with the highestSharing Ratio value and the number of wavelengths, has the best performance. Theperformance metrics used in simulations are, number of wavelength-links occupied perlink and blocking probability, according to the number of connection requests in thenetwork.