Tasarsız ağlarda sahipsizlik durumunun incelenmesi
Researching anonymity conditions for ad hoc networks
  1. Tez No: 222887
  2. Yazar: MUSTAFA DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EŞREF ADALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sahipsizlik, Tasarsız Aglar, Kriptografi, Anonymity, Adhoc Networks, Cryptography
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalısmada, gezgin aglarda sahipsizlik hususları tanımlanıp, sahipsiz sistemler içingerekli güvenlik mekanizmaları olusturulmustur. Sahipsizlik herhangi bir kümeiçerisindeki birbirleriyle haberlesen iki elemanın haberlesme kimliklerinintanımlanamaması olarak tanımlanmaktadır. İnternet üzerinde sahipsiz e-posta ve webuygulamaları degisik amaçlar için kullanılmaktadır. Bu kavram mobil aglara daha yeniuyarlanan bir kavramdır. Bu yüzden mobil aglarda sahipsizligin garanti edilmesigerekliligi vardır. Sistemlerde sahipsizligi etkileyen iki tür tehdit vardır. Bu tehdilersırasıyla pasif ve aktif tehditlerdir. Bu kapsamda pasif tehditlere dirençli anomimsistemler üzerinde yogunlasılmıstır. Sahipsiz haberlesen sistemleri olusturmak için ikifarklı güvenlik mekanizması önerilmistir. İlk olarak önerilen güvenlik mekanizmasıimgesel yönlendirme yöntemidir. Bu yöntem yüksek hat geçikmeli sistemler için sifreliislem yükünü azaltmıstır. İkinci yöntem küme tabanlı mesajlasma düsük hat geçikmesigerektiren sistemler için sahipsiz iletilisimin güvenligi saglanmaktadır. Önerilençözümlerin ardından simulasyon uygulaması gerçeklestirildi. Gerçeklestirilensimulasyon uygulaması önerilen çözümlerin dogrulugunu kanıtlanması açısın iyisonuçlar vermistir.
Özet (Çeviri)
In this study; Anonymity is defined for mobil networks. Security mechanism isconstructed for anonym systems. Anonymity which means hiding identity of one?sparticipation in a communication can be required as a security mechanism in criticalnetworks. In Internet, anonymous e-mail or web applications are used for differentpurposes. On the other side, wireless adhoc networks are recently adapted to do criticalmissions in hostile environments. Anonymity must be also guaranteed in these systems.There ara two types of threat for anonym systems. These threats can be counted activeand pasive threats. In this study, focused on passive threads for anonym systems. Inorder to create an anonymous system, new anonymous message sending methods for lowdelay needed adhoc network applications are designed. Newly designed methods arehoped to require less cryptographic operations and less amount of communication.Twodifferent security mechanisms are proposed for constructing anonym systems. The firstproposed security mechanism is route pseudonym method dealt with secure anonymrouting. This method propose less cryptographic operation for high delay neededsystems. The second method which is cluster based anonym message sending proposeprovide anonym communication for low delay needed systems. After proposed solutions,the simulation is constructed. The simulation is genarated bu using linux operatingsystem functions and structures such as process, pipes, shared memory and semaphore.The simulation has give a good results to prove assumed solutions.