Sürdürülebilirlikte ekolojik çatının incelenmesi
Exploring the ecological roofs in sustainability
  1. Tez No: 222889
  2. Yazar: EBRU UÇURUM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BİLGE IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Ekoloji, Ekolojik çatı, Sustainability, Ecology, Ecological Roof
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Kontrolü ve Yapı Teknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, gelişen teknolojiyle ve değişen insan gereksinimleriyle birlikte önemli hale gelen sürdürülebilirlik ve yapıyı dış ortamdan ayıran, yapının dış kabuk öğelerinden biri olan çatı sisteminin bağlantısı üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda, sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilmek adına yapıdan beklenen niteliklerin önem kazandığı göz önüne alınarak, yapı kabuğunun önemli bir öğesi olan çatı sistemleri, sürdürülebilir mimarlığa katkıda bulunabilecek noktalarıyla ele alınarak `ekolojik çatı' olarak nitelendirilmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle, günümüzde sürdürülebilirliğin önemi vurgulanmış, sürdürülebilirliğin sağlanmasında doğru bir sürdürülebilirlik yönetimi modelinin gerekliliği belirtilmiş ve uluslararası alanda bazı sürdürülebilirlik modelleri incelenmiştir. Sürdürülebilirlikle ilgili teşvik modeli olarak, Amerika Mimarlar Odası'nın hazırlamış olduğu 'İlk On Yeşil Proje (Top Ten Gren Projects)' modeli ele alınmış ve bu modelin ölçütleri incelenmiştir. Sürdürülebilirlikle ilgili incelemeler yapıldıktan sonra, sürdürülebilirlikte yapı ölçeğine geçilmiş, ekoloji, ekolojik çatı tanımlamaları yapılmaya çalışılmış ve ekolojik çatıyı belirleyen etkenler incelenmiştir. Ayrıca çalışma kapsamında ekolojik çatı, sistem olarak; bahçe çatı, havuz çatı ve fotovoltaik sistemlerin kullanıldığı çatılar ve kullanılan kaplama ürünlerinin ekolojik olma durumuna göre iki ayrı bölüme ayrılarak incelenmiştir. Sürdürülebilirlikte çatının yeri ekolojik çatı olarak belirlendikten ve ekolojik çatı incelemeleri yapıldıktan sonra ekolojik çatı olma durumu ile ilgili bir çizelge tasarlanmıştır. Uygulanmış çatılar, uluslararası ve yerel olmak üzere, iki kategoride, hazırlanan bu çizelgeye göre incelenerek ekolojik çatı kavramı görselleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relation between the roofs which are used to close the building and sustainability that become more important by the provided new technologies and unstable human needs is emphasized. The roofs that contain beneficial features for sustainability are called `ecological roofs? at the same time. In this study, it is emphasized that for sustainability it is very important to have a sustainability management model that contains applicable criteries. So that a few example model about sustainability management model is examined in this study. By the literature search, studies of some international organization about this subject are emphasized. AIA Top Ten Green Projects is choused as an example of encouragement model. After the section about sustainability, it is passed the scale of building in sustainability. It is tried to make definitions about ecology and ecological roofing. The features that make a roof as ecological are explored. Also kinds of ecological roof are explored in this study. By the last section, example of international and national applied ecological roofs are become visual by the reference of the diagram that contains measures of ecological roof criteries depend on contains.