Avcı Mehmet Paşa Yalısı restorasyon projesi
Restoration Project Of Avcı Mehmet Paşa Shore
  1. Tez No: 222888
  2. Yazar: EBRU ELMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YEGAN KAHYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Avcı Mehmet Pasa Yalısı, Bogaziçi, Yalı, Restorasyon, Rölöve, Avcı Mehmet Pasa, Bosphorus, Shore, Restoration, Survey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu çalısmada, İstanbul'da Sarıyer ilçesine baglı Saray Arkası Sokak'ta yer alan Avcı Mehmet Pasa Yalısı konu alınmıstır. Çalısmanın birinci bölümünde çalısmanın amacı ve çesitli asamalarında kullanılan yöntemler anlatılmıstır. İkinci bölümde Avcı Mehmet Pasa Yalısı'nın bulundugu Sarıyer ilçesinin konumu ve yüzyıllar içerisinde bölgenin tarihsel, sosyal ve ekonomik gelisimi ele alınmıstır. Üçüncü bölümde yapının genel bir tanımı yapıldıktan sonra tüm mekanları, cepheleri, yapı elemanları, mimari ögeleri ve yapıdaki bozulmalar detaylı bir sekilde anlatılmıstır. Çalısmanın dördüncü bölümünde Bogaziçi'nde yalılarının mimarisi, tarihi ve yapıya çagdas yalılar incelenmistir. Besinci bölümde restitüsyon çalısması konu alınmıstır. Restitüsyon çalısmasında ahsap yalılar incelenerek, restitüsyon sorunlarına cevap aranmıstır ve elde edilen bilgiler dogrultusunda plan, cephe ve vaziyet planı restitüsyon projeleri hazırlanmıstır. Restorasyon raporunu kapsayan altıncı bölümde yapının bugünkü islevine yönelik sorunlar tespit edilerek gerekli müdahale ve onarımlar belirlenmistir. Tüm bu kaynak arastırmaları, ölçümler ve çizimler sonucunda yapının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmıstır. Yedinci ve son bölümde çalısmanın sonucu degerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Avcı Mehmet Pasa Yalısı located in Saray Arkası Road in Sarıyer district in stanbul is studied. In the first section of the thesis, the purpose and the methods of the study have been described. In the second section, historical, economical and social development of Sarıyer in which Avcı Mehmet Pasa Shore is located, observed. In the third section the location and the history of Avcı Mehmet Pasa Shore analyzed. After making a general definition of the building, the whole locality, facades, structural element and decays of the building have been described. In the fourth section, the history and architecture of the Bosphorus shores and the shores which were built in the same period with Avcı Mehmet Pasa Shore in Sarıyer have been researched. Study on the restitution of the building was discussed in the fifth section. In the restitution study the timber shores have been examined and the answers were looked for restitution problems. According to this data, the plans, facades and cite plan projects were prepared. In the sixth section in which restoration project was handled, the problems about the usage of the building, necessary intervention and reparation were analyzed. As a result of all the research, measurements and drawings the surveys, restitution and restoration projects were prepared. In the final part of the study all the results were evaluated.