Kalorifer külü ile hafif yapı bloğu üretiminin araştırılması
The investigation of production of lightweight construction block using coal ash
- Tez No: 222909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Hafif beton blok, Kalorifer külü, Kireç, Perlit, Puzolan, Silis dumanı, Light concrete block, Radiator ash, Lime, Perlite, Puzzolan, Silica fume
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Teknik Eğitim Bölümü
- Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Günümüzde endüstriyel katı atıkların değerlendirilerek geri dönüşümünün sağlanması önemli bir araştırma alanı olmuştur. Konutların ısıtılması için Türkiye'de halen çoğunlukla kömür kullanılmaktadır. Kaloriferler kazanlarında yakılan kömürlerin külleri genel olarak şehirlerin katı atık depolama alanlarında toplanmaktadır. Bunun için geniş depolama alanları gerekmektedir.Ülkemizde bu atığın kullanım alanı oldukça sınırlı olup atık depolama alanları değişik çevre sorunlarına yol açmaktadır. Bu çalışmada KK' nün hafif beton blok üretiminde kullanılabilirliği araştırılmıştır.Çalışmada ana hammadde olarak öğütülmüş kalorifer külü kullanılmıştır. Bağlayıcı olarak kireç kullanılmış, belirli oranlarda; silis dumanı, perlit ve piriz hızlandırıcı kimyasal katkı, karışımlara ilave edilerek hafif beton numuneler üretilmiştir. Deney örneklerine, 7?28?90 günlük su kürü ve 8 saat basınçlı buhar kürü (otoklav) uygulanmıştır. Örneklerin fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir.2008, 60 sayfa
Özet (Çeviri)
Today investigation of the recycling of industrial solid waste is becoming important investigation field. Coal is still most important energy source in house heating in Turkey. Generally ashes are land filled in the cities and large areas are needed for the land filling.Reuse potential of these wastes in Turkey is very limited and this creates an important environmental problems. In this study, usability of coal ash in light weight construction block was investigated.In the study, milled coal ash used as raw material. Lime has been used as binder. Light concrete examples have been produced by adding silica fume, perlite, accelerator, chemical additives into the mixtures. Into the experiment samples, 7?28?90 days water cure and 8 hours pressurized vapour cure (autoclave) have been implemented. The physical and mechanic properties have been defined.2008, 60 pages