(1-(1h-benzoimidazol?2-yl)-ethanone tiyosemikarbazon) ligantının metal komplekslerinin manyetik susseptibilite ve kararlılık sabitlerinin tayini
The determination of the magnetic susceptibility and the stability constant of metal complexes of 1-(1h-benzoimidazol?2-yl)-ethanone thiosemicarbazone
  1. Tez No: 222922
  2. Yazar: İBRAHİM KOPAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyosemikarbazon, Metal Kompleks, Manyetik Suseptibilite, Kararlılık Sabitleri, Thiosemicarbazone, Metal Complex, Magnetic Susceptibility, Stability Constant
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada daha önce sentezlenen [1-(1H-Benzimidazol-2-yl)-Ethanone Tiyosemikarbazon] ligantının metal komplekslerinin kararlılık sabitleri tayin edilmiş ve manyetiklik ölçümleri gerçekleştirilecektir. Kararlılık sabitlerinin bulunmasında spektroskopik metod (job) kullanılmıştır.Çalışmada kullanılan ligantla sentezlenen metal komplekslerinin kararlılık sıralaması Fe+2 < Co+3 < Ni+2 < Cu+2 > Zn+2 şeklinde bulunmuştur. Bu sıralama Irving-Williams kararlılık serisiyle uyum içindedir.İlgili eşitlikleri kullanarak ortaklaşmamış elektronlar (n) hesaplanmış ve bu sonuçlardan komplekslerin manyetikliği hakkında yorum yapılmıştır.Sonuçlara göre Zn2+, Co3+ ve Fe2+ komplekslerinin diamanyetik, Ni2+ ve Cu2+ komplekslerinin ise paramanyetik olduğu sonucuna varılmıştır.2008, 62 sayfa
Özet (Çeviri)
In this research, the stability constants of metal complexes of previously synthesised [1-(1H-Benzimidazol-2-yl)-Ethanone Tiosemicarbozone ligand were determined and their magnetic measurements were performed. The stability constants of the metal complexes were determined by using a spectroskopic method (Job).For a given ligand the stability constanf of complexes with metal ions follows the order: Fe2+ < Co3+ < Ni2+ < Cu2+ > Zn2+. This order matches Irving-Williams series of stability.The number of unpair electrons (n) on the metal for each complex was also calculated using relevant equations.It was found that Zn2+, Fe2+ and Co3+ complexes are diamagnetic and Ni2+ and Cu2+ complexes are paramagnetic.2008, 62 pages