Radyolojik görüntülerin eşleştirilmesinde otomatik bir sistem geliştirilmesi
Developing an automated system for registering radiological images
- Tez No: 222935
- Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Görüntü çakıstırma, dönüsüm yöntemleri, ölçme algoritmaları, eniyileme algoritmaları, radyolojik görüntü, Image registration, transformation methods, metric algorithms, optimization algorithms, radiologic images
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Farklı zamanlarda alınan radyolojik görüntülerin eslestirilmesi ve aralarındaki farkların izlenmesi rahatsızlıkların tanı ve izlenmesi açısından önemli bir basvuru kaynağıdır. Ne yazık ki hali hazırda bu islem için kullanılan yazılımlarda kullanımı olumsuz yönde etkileyen karmasık ve çok sayıda parametre kullanılmaktadır. Tez çalısması kapsamında, radyolojik görüntülerin eslestirilmesi amacı ile uygulamanın yapısına uygun, basarılı ve kullanıcıdan en az miktarda veri girisi talep eden algoritmalar arastırılmıstır. Bu bağlamda algoritmalara yoğunlasmak adına açık kaynak kodlu ITK (Image Tool Kit) yazılım kütühanesinden faydalanılmıstır. Uygulamalarda basarım ölçütü olarak görüntü farkları, ortalama kareler farkı (MSE), tepe sinyal gürültü oranı (PSNR), ortak bilgi (MI), ilinti katsayısı (CC), normallenmis ilinti (NC) ve gradyan farkı (GD) kullanılmıstır. Algoritmaların çalısma süreleri ve basarımları değerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Registering and trackking difference of radiologic images acquired at different times is an important reference for diagnosis and tracking of sicknesses. Unfortunately software which is currently used for this purpose has negatif effect on usage with the number and complexity of parameters In the scope this thesis, for the purpose of registering radiologic images, algorithms suitable for the nature of the application, successive and requiring minimum amaunt of user interaction are researched. In this context in order to concentrate on algorithms an open source software library ITK (Image Tool Kit) is used. As metric of performance in applications image differences, mean square error (MSE), peak signal to noise ratio (PSNR), mutual information (MI), correlation coefficient (CC), normalized correlation (NC) and gradient difference (GD) are used. Processing times and success of algorithms are evaluated.