Korpus kallozum impingement sendromunda radyolojik bulgular
Radiologic findings of corpus callosum i̇mpingement syndrome
- Tez No: 860946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Korpus kallozum impingement sendromu, Hidrosefali, Manyetik rezonans görüntüleme, Corpus callosum impingement syndrome, Hydrocephalus, Magnetic resonance imaging
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızın temel hedefi, korpus kallozum impingement sendromu gelişen ve gelişmeyen obstrüktif hidrosefali hastalarının şant öncesi ve sonrası MR incelemelerinin ayrıntılı olarak değerlendirip kantitatif analizler yaparak bu antitenin daha iyi anlaşılmasına ve tanı konmasına katkıda bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyoloji anabilim dalı, Nöroradyoloji bilim dalı arşivinde bulunan görüntülerin ve medikal arşiv kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesi ile korpus kallozum impingement tanısı alan 52 hasta ve kontrol grubu olarak benzer öyküye sahip ancak korpus kallozum impingement sendromu gelişmeyen 30 hasta dahil edilmiştir. İmpingement tanısı olan olguların MR incelemeleri değerlendirilerek tanımlayıcı bir çalışma yapılmıştır ve bunlardan şant öncesi MR incelemesi bulunan 30 tanesi ile kontrol grubu çeşitli parametreler açısından karşılaştırılarak gruplar arası farklılıkları araştırılmıştır. Bulgular: Çalışma gruplarına göre radyolojik veriler incelendiğinde tedavi öncesi bifrontal çap (BFÇ) uzunluğu, Evans indeksi, sağ ve sol lateral ventrikül yüksekliği, korpus kallozum yüksekliği, kallozal sulkus değerleri hasta grubunda daha yüksek bulunurken, korpus kallozumun her bir segmentinin falksa uzaklıkları ve ortalama falks mesafesi daha düşük bulunmuştur. Ayrıca hastalık kestirimi amacıyla tedavi öncesi bifrontal çap ve Evans indeksi değerleri için isatistiksel olarak anlamlı bir eşik değer bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız sonucunda korpus kallozumda uzun süreli hidrosefali sonrası gelişen sinyal değişikliklerinin muhtemel sebebinin falks basısı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hastalık morfolojik olarak sınıflandırılıp ayrıntılı olarak tanımlanıp yanlış tanıların ve gereksiz girişimlerin önüne geçilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary goal of our study is to contribute to a better understanding and diagnosis of corpus callosum impingement syndrome in patients with obstructive hydrocephalus who develop and do not develop this condition, by conducting detailed assessments and quantitative analyses of MR examinations before and after shunting. Materials and Methods: The study included 52 patients diagnosed with corpus callosum impingement and a control group of 30 patients with similar histories but without the syndrome, based on a retrospective review of images and medical records archived at the Neuroradiology Division of Radiology Department of Istanbul University Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Medicine Faculty. A descriptive study was conducted based on MR examinations of cases with impingement diagnosis, and differences between groups were investigated by comparing 30 patients with pre-shunt MR examinations with the control group in various parameters. Results: Radiological data analyzed according to study groups revealed that pre-treatment bifrontal diameter (BFD) length, Evans index, heights of right and left lateral ventricles, corpus callosum height, and callosal sulcus values were higher in the patient group, while distances of each segment of the corpus callosum to the falx and the average falx distance were lower. Furthermore, statistically significant threshold values were found for pre-treatment bifrontal diameter and Evans index for the purpose of disease estimation. Conclusion: Our study has identified that the probable cause of signal changes in the corpus callosum following long-term hydrocephalus is falx pressure. Additionally, the disease was morphologically classified and detailed to prevent misdiagnoses and unnecessary interventions.