Baraj inşaatı planlamasında LOB ve CPM tekniklerinin kıyaslanması
Comparison of LOB and CPM techniques in a dam construction planning
  1. Tez No: 222936
  2. Yazar: SHYHNAZAR GUMMANOV
  3. Danışmanlar: PROF. ORHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: LOB, planlama, CPM, kısıtlı kaynak kullanımı, proje tipi üretim, baraj insaatı, LOB, scheduling, CPM, limited resource allocation, resource constraints, project management, dam construction
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalısmada daha önce LOB teknigi ile yapılan bir baraj insaatı planlamasının CPM yardımı ile degisken kısıtlı kaynak kullanımı algoritması ile planlamasının yapılması ve iki teknigin kıyaslanması amaçlanmıstır. Dolusavak, derivasyon tüneli, memba batardosu ve toprak dolgu gövdeden olusan projede 194'ü sanal olmak üzere 884 islem kullanılmıs, tüm projede 5'i malzeme, 1'i gider, 15'i isgücü, 6'sı makine gücü ve 5'i de dolgu malzemesi olmak üzere 32 kaynak kullanılmıstır. Bu kaynaklardan her islemde en fazla 11 kaynak kullanımına ihtiyaç duyulmustur. Projede, islemin özelligine baglı olarak degisebilen 64 ekip kullanılmıstır. Hesaplamalarda Yüksel (1987b) tarafından hazırlanan program kullanılmıstır. Çıktılar, kaynak profilleri, aylık kaynak kullanımlarının dökümü ve ordinatın üniteleri, apsisin zamanı tanımladıgı çubuk diyagramı seklinde verilmistir.
Özet (Çeviri)
A dam construction planning that has been performed previously with LOB method is scheduled using critical path method with resources under variable constraint and comparison of these two techniques has been presented in this study. The schedule of project consist of spillway, diversion tunnel, cofferdam and earthfill dam has been performed with 884 activities, 194 of which are dummy and in whole project, 5 materials, 1 expense, 15 manpower, 6 machineries, 5 fill materials, at total 32 types of resources were utilized. In each activity at most 11 types of resources have been required at a time. A number of 64 crew that depend on activity properties have been defined for the project. The computer program developed by Yüksel (1987b) has been run in order to present the purpose. Output of the program is given as resource histograms, monthly resource utilization and bar charts where ordinate defines repeating units, abscissa defines time.