Biyodizel kullanımının dizel motoru üzerindeki etkilerinin uzun süreli testlerle ve motorinle karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative investigation on the effects of biodiesel and diesel fuel on a diesel engines by means of long term tests
  1. Tez No: 222937
  2. Yazar: APTURRAHMAN DİNÇBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNNUR KOÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Soya Yağı Metil Esteri, Alternatif Yakıt, Biyodizel, Dizel Motoru, Soybean Oil Methyl Ester, Alternative Fuels, Biodiesel, Diesel Engine
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezde; soya yağı metil esterinin (SME) uzun süreli kullanımının dizel motoru üzerindeki etkisi, dört zamanlı, dört silindirli, direkt püskürtmeli ve turbo şarjlı bir dizel motor kullanılarak araştırılmıştır. SME ve Motorin, deney motorunun orijinal püskürtme avansında (15°) test edilmiş ve sonuçları karşılaştırılmıştır. SME kullanımı neticesinde ortalama olarak moment değerinde % 2,04 düşüş, güç değerinde % 1,98 düşüş ve özgül yakıt tüketiminde % 13,07 artış tespit edilmiştir. Değişik püskürtme avanslarında SME kullanılarak aynı testler tekrar yapılmış ve SME ile motorin kullanılarak 15° de yapılan test sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Test motoru, SME ve motorin ile Türk Standardı (TS) 1231'e göre ayrı ayrı yüz (100)'er saatlik dayanma deneyine tabii tutulmuştur. Testler sonucunda motorun, yakıtın yanmasıyla ilgili olan parçaları sökülmüş ve incelenmiştir. SME kullanımı sonunda yapılan inceleme neticesinde; yakıt filtresinin tıkanması, yanma odası cidarlarında ve enjektör üzerinde oluşan yapışkan özellikte kurum fazlalığı, enjektör iç parçasında oluşan izler ve silindir sürtünme yüzeylerinin çok temiz kalması dikkat çekici bulgulardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, conducted, it was examined the effect of the use of soybean oil methyl ester (SME) on diesel engine for long duration was tested in a turbo charged diesel engine which has 4 cycles, 4 cylinders and direct injection. SME and Diesel fuel were tested in the experimental engine at 15° injection time and the results were compared. SME tests resulted in an increase of 13,07 % in the specifıc fuel consumption and a decrease of 1,98 % - 2,04 % in engine power and torque respectively. By using SME, the same tests were conducted again of different injection timing and compared to test results of SME and diesel fuel (15°). Test engine has been put on hundred (100) hours resistance experiment according to the Turkish Standard (TS) 1231 with SME and diesel fuel. After the tests, all the parts related to engine burn dissembled and investigated. Consequently, examined SME usage, there are several interesting findings, including getting full of fuel filter, abundant of pose which is sticky around the burn room and on injector, tracks turned out inside injector and getting clean of cylinder friction surface.