Bir rüzgar türbininin performansının analitik ve nümerik olarak incelenmesi
An analytical and numerical investigation of the performance of a wind turbine
  1. Tez No: 222938
  2. Yazar: UTKU ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDOĞAN ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Rüzgar enerjisi, rüzgar türbini tasarımı, Energy, wind energy, wind turbine design
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Rüzgarın sahip olduğu kinetik enerjinin, önce mekanik enerjiye ve daha sonra elektrik enerjisine dönüştürülmesinde kullanılan rüzgar türbinlerinin tasarımı, mevcut hava akımından en verimli şekilde enerji elde etmek amacıyla yapılır. Türbin verimi veya güç faktörü (Cp), çeşitli devirlilik sayısı (?, uç hız oranı) değerleri için, genellikle, deneysel yöntemlerle hesaplanmaktadır. Elde edilen Cp - ? değerleri, incelenen türbin tasarımının performansını belirler. Bu çalışmada; profil tipi LS-1 0413 olarak seçilen, türbin yarıçapı R=20 m, dizayn devirlilik sayısı ?diz=9, dizayn hücum açısı ?diz=13,5º değerlerine sahip bir rüzgar türbininin kanadının tasarımı yapılmıştır. Daha sonra, çalışmaya özgü geliştirilen analitik yöntem ve nümerik yöntem kullanılarak, türbinin Cp - ? değerleri elde edilmiştir. Analitik ve nümerik olarak bulunan Cp ? ? değerleri, birbirleri ile uyum içindedirler.
Özet (Çeviri)
The design of the wind turbines which are used for converting the kinetic energy of the wind to first mechanical then electrical energy, are made in order to acquire the energy of the air flow in a most efficient way. Generally, the efficiency, or, the power factor (Cp) of a wind turbine is calculated through experimental methods for several tip speed ratios (?). The obtained Cp ? ? values determine the performance of the designed turbine. In this study, the design of a wind turbine with a LS-1 0413 profile, R=20m of turbine radius with design tip speed ratio ?diz=9 and design angle of attack ?diz=13,5º was carried out. Afterwards, the performance of the turbine is determined by using analytical and numerical methods.