Effect of active dry yeast and nano iron fertilizer on some yield and quality characteristics of maize (Zea mays L.) plants grown in alkaline soil
Alkalin toprakta aktif kuru maya ve nano demir gübre uygulamalarının mısırın (Zea mays L.) bazı verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri
- Tez No: 766690
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEYDA ZORER ÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aktif kuru maya, Alkali toprak, Mısır silajı, Nano demir, Active dry yeast, Alkaline soil, Corn silage, Nano iron
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Mısır dünyada ve Türkiye'de hayvan beslemede silaj materyali olarak kullanılan önemli bir bitkidir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Araştırma ve Deneme Alanı'nda, nano demir ve aktif kuru mayanın yapraktan uygulanmasının etkilerini araştırmak için, 2019 ve 2020 yıllarında yüksek pH seviyelerine sahip alanda iki saha denemesi yürütülmüştür. Araştırmada nano demir oksit Fe3O4 (0.4, 0.6 ve 0.8 g.L-1) ve aktif kuru maya (5, 7.5 ve 10 g.L-1)'nın farklı dozları ve bu dozların birlikte kullanımının silaj amaçlı yetiştirilen mısır (Zea mays Cv. Tuano) bitkisi üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. İlk uygulama ekimden 54 gün sonra (DAP), ikinci uygulama birinci uygulamadan 15 gün sonra tekrarlanmıştır. Sonuçlar nano demir, maya ve her ikisinin birlikte uygulamalarının tüm konsantrasyonlarının, yetiştirilen mısırın büyüme ve gelişmesi üzerine önemli etkilerinin olduğunu ortaya koymuştur. Bitki boyu, DAP 74, 84 ve 117. günlerde, bitkide yaprak, sap ve koçan ağırlığı, bitkide koçan sayısı, yaş ve kuru ot verimleri hamur olum döneminde (117. DAP) kontrole göre tüm uygulamalarda artmıştır. Bitkideki yaprak sayısı ve sap kalınlığı üzerine uygulamaların etkisi önemsiz bulunmuş. Mısır bitkisinin hamur olum döneminde (117. DAP) P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Se ve Zn konsantrasyonları uygulamalar ile artmış, bunun yanı sıra 74 ve 84. DAP ölçümlerinde uygulamalar ile klorofil içeriği de kontrole göre önemli ölçüde artmıştır. Sonuç olarak, Van'da alkali topraklarda silaj amaçlı mısır üretiminde, mayanın 10 g.L-1 uygulamasının ve nano demirin 0.6 g.L-1 doz uygulamalarının çalışılan parametreleri olumlu etkilediği, bununla birlikte maya ve nano demirin birlikte kullanımının sonuçları tekli kullanıma göre pozitif etkilediği, özellikle N1M3 uygulamasının, kontrol ve tekli uygulamalarla karşılaştırıldığında en yüksek değerleri verdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Corn is an important plant used as silage in animal feeding in the world and in Türkiye as well. The field experiments were conducted at high pH levels at the Campus of Van Yuzuncu Yil University, in the research and experiment station in the two successive summer years (2019 and 2020) to investigate the effects of foliar application of (0.4, 0.6, and 0.8 g.L-1) nano iron oxide Fe3O4 and (5, 7.5, and 10 g.L-1) active dry yeast and their combination on maize (Zea mays Cv. Tuano) grown for silage purposes. The experimental design was RCBD. The spraying was applied two times, firstly after planting 54 days (DAP), and secondly 15 days later. Results reveal that there is a significant improvement in the plant growth characteristics by using all concentrations of either nano Fe3O4 or dry yeast or their mixture. Plant high at 74, 84, and 117 DAP, the weight of (leaves, stem, cobs, and shoot per plant), the number of cobs per plant, fresh and dry herbage weight per decare (da), and plant cob ratio percentage at 117 DAP have increased, while no significant difference in the number of leaves/plant and stem diameter compared to control. On the contrary, the plant (stem, leaf) ratio percentage decreased when using nano iron and/or dry yeast and control recorded the best values. The inorganic chemical concentrations significantly enhanced in the corn plant during the dough period (117 DAP) i.e., P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Se, and Zn, and also chlorophyll content at 74 and 84 DAP compared to the control. Whilst, molybdenum concentration negative effect due to the use of dry yeast and or nano Fe3O4. However, the M3: 10 g.L-1 of yeast and N2: 0.6 g.L-1 nano Fe3O4 gave the higher values of the studied parameters compared to control, but the interaction treatments especially N1M3 recorded the best and highest values in comparison to control and/or singular treatment by yeast and nano iron under alkali soil in the Van city for producing corn silage.