Yeşil gübrelemenin serada organik sebze üretimine etkileri
The effects of green manure fertilization on organic vegetable production in greenhouse
- Tez No: 222952
- Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL TÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, yesil gübreleme, tavuk gübresi, bas salata, domates, Greenhouse, green manuring, poultry manure, lettuce, tomato
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
Bu çalısmada toprak verimliliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla yaz aylarında yapılan yesil gübreleme ve dikim öncesi tavuk gübresi uygulamasının kıs aylarında organik tarım üretim esaslarına uygun olarak yapılan bas salata (Lactuca sativa var capitata cv. Coolguard) ve ardından yapılan domates (Lycopersicon esculentum L. cv. Gökçe) yetistiriciliğine etkileri arastırılmıstır. Yesil gübreleme uygulamaları iki yaz döneminde gerçeklestirilmistir ve takiben bas salata yetistiriciliği yapılmıstır. Domates üretimi ise deneme kapsamında 16.03.2006-01.07.2006 tarihleri arasında bir dönem gerçeklesmistir. Arastırma, 2005 ve 2007 yılları arasında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait olan PE örtülü serada (12.5 x 25 m) yürütülmüstür. Denemede yazlık yesil gübre olarak, (1) soya fasulyesi (Gylcine max. L. Merr.), (2) mısır (Zea mays), (3) yem börülcesi (Vigna sinensis L) kullanılmıs; bir parsel de (4) kontrol (yesil gübreleme yapılmayan parsel) olarak ayrılmıstır. Ayrıca bu parsellere sertifikalı organik tavuk gübresi [(1) tavuk gübreli, 0.75 ton/da ve (2) tavuk gübresiz, 0 kg/da)] verilmistir. Bölünmüs parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülen denemede ana parsellerde yesil gübre uygulamaları, alt parsellerde tavuk gübresi uygulaması yer almıstır. Bas salata yetistiriciliğinde ilk yıl toplam verim 5459.7 ile 6097.8 g m-2, ikinci yıl 4261.5 ile 7430.6 g m-2 arasında değismis ve en yüksek verim tavuk gübreli mısır uygulamasından elde edilmistir. Domates yetistiriciliğinde elde edilen toplam verim değerleri 10.0 ile 12.7 kg m-2 arasında değismis, yesil gübrelerin erkenci verimi artırdığı, tavuk gübreli ve gübresiz parsellerdeki soya fasulyesi uygulamasında en yüksek verim değerlerine ulasıldığı ve farklılığında özellikle toplam meyve sayısından kaynaklandığı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in order to determine the effects of summer green manuring aiming sustainability of soil fertility and also poultry manure applied before planting on organic head lettuce (Lactuca sativa var. capitata cv Coolguard ) and tomato (Lycopersicon esculentum L cv. Gökçe) growing. The study was realized between 2005 and 2007 in PE covered greenhouse (12.5 x 25 m) at the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture Ege University. In the experiment the tested summer green manure plants were (1) soya bean (Gylcine max. L. Merr.), (2) maize (Zea mays), (3) cow pea (Vigna sinensis L). Another parcel was left as control (4) without any green manuring. Beside, certified poultry manure [(1) 0.75 ton/da and (2) 0 kg/da] was applied. The experimental design was split plots with three replicates. The main parcels were green manuring and the sub treatment was poultry manuring. The total yield in head lettuce production was between 5459.7 and 6097.8 g m-2 in the first year and it was between, 4261.5 and 7430.6 g m- 2 in the second year. The highest yield was obtained from maize and poultry manure. In tomato production total yield changed between 10 and 12.7 kg m-2. The results showed that the green manure application increased the early yield and the maximum yield was obtained from the parcels soybean grown with or without poultry manure. The difference in yields was due to the total of fruits number.